Vlaams Vredesinstituut

Stageplaats

logo vredesinstituut

Leuvenseweg 86, 1000 Brussel
vredesinstituut@vlaamsparlement.be

 

Over het Vredesinstituut

Het Vlaams Vredesinstituut werd in 2004 opgericht als paraparlementaire instelling bij het Vlaams Parlement. Op initiatief van leden van de subcommissie Wapenhandel, werd het decreet ‘houdende de oprichting van het Vlaams Instituut voor Vrede en Geweldpreventie’ op 5 mei 2004 met grote meerderheid goedgekeurd door de plenaire vergadering van het parlement. In het decreet werd de vierledige opdracht van het instituut vastgelegd. Voor zijn werking ontvangt het Vredesinstituut een werkingstoelage van het Vlaams Parlement.

De Raad van Bestuur vertaalde de missie van het Vredesinstituut in een opdrachtverklaring: Om te werken aan een meer vredevolle samenleving, bij ons en wereldwijd, is het nodig vredesvraagstukken ten gronde te analyseren en, na een open debat, de nodige maatregelen te nemen. Het Vredesinstituut staat garant voor het aanleveren van grondige analyses, het informeren en organiseren van het debat, en het aansturen op maatregelen voor het bevorderen van vrede en geweldpreventie.

Stageopdrachten

Stageopdracht rond wapengeweld en illegale wapenhandel

Het Vlaams Vredesinstituut biedt zowel onderzoeksstages aan als stages gericht op communicatie- en publiekswerking. Beide types stages lopen drie maanden.

Bij een onderzoeksstage werkt de stagiair mee aan een onderzoeksopdracht in een van onze twee werkterreinen: ‘Wapenhandel en –gebruik’ of ‘Omgaan met conflict en geweld in de samenleving’. Hiervoor komen laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden in het domein van internationale betrekkingen, geschiedenis, politieke wetenschappen, conflict studies en aanverwante vakgebieden en studenten met een interesse in, en voorkennis van, polarisering, gewelddadig extremisme, of wapenhandel en ‑gebruik in aanmerking.

Voor stages gericht op communicatie- en publiekswerking komen daarenboven ook laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden in het domein van communicatie in aanmerking. Bij deze stages ondersteunt en ontwikkelt de stagiair mee de communicatiestrategie, de online aanwezigheid van het instituut en specifieke (digitale) projecten rond polarisering, gewelddadig extremisme, of wapenhandel en  gebruik.

Komen in aanmerking voor deze stages:
Studenten met een interesse in en voorkennis van de preventie van geweld of polarisering in de publieke ruimte of wapenhandel en ‑gebruik.

Opgelet! Voor de periode van september-december 2023 zijn er verschillende stageplaatsen beschikbaar maar enkel in het onderzoeksdomein van wapengeweld en illegale wapenhandel. We hebben 2 stageplaatsen voor onderzoek en 1 plaats voor een digitaal onderlegde stagiair communicatie.  Kandidaten dienen interesse te hebben in de problematiek van vuurwapengeweld en om mee te werken aan het baanbrekende, Europese Insight-Project.

De stages lopen drie maanden. Geef bij je kandidaatstelling aan of je in aanmerking wilt komen voor:

  1. een onderzoeksstage rond geweld en conflict in de samenleving,
  2. een onderzoeksstage rond wapenhandel en –gebruik
  3. een communicatiestage.

Wat bieden we?

Je werkt mee aan een onderzoeksopdracht in een van onze drie werkterreinen: “Wapens, vrede en geweld” of “Conflict, vrede en samenleving”  of “Vredegericht Buitenlands Beleid”. Of je ondersteunt mee de communicatietaken van het instituut: onderzoeksresultaten bekendmaken en belanghebbenden engageren via de verschillende communicatiekanalen van het instituut.

Verder bieden we:

  • persoonlijke begeleiding
  • toegang tot een uitgebreide bibliotheekcollectie
  • een kennismaking met de eigen dynamiek van een onafhankelijk onderzoeksinstituut in een politieke omgeving

We hebben drie stageperiodes:

  • Stage in januari-maart: dien je kandidatuur in tot en met 15 november van het voorgaande jaar.
  • Stage in april-juni: dien je kandidatuur in vóór 15 februari
  • Stage in September-december: dien je kandidatuur in vóór 1 juli.

Hoe kandideren?

Mail de volgende documenten naar vredesinstituut@vlaamsparlement.be:

  • een motivatiebrief
  • je CV
  • referenties

Je krijgt ten laatste tien werkdagen na de deadline een bericht.

Wordt je kandidatuur in overweging genomen, dan krijg je kort daarna een uitnodiging voor een gesprek en/of toegepaste proef.

Op basis daarvan wordt een definitieve beslissing genomen en meegedeeld aan de kandidaten.