• “Who controls the past, 
    controls the future. 
    Who controls the present, 
    controls the past”. 

    George Orwell, 1984

The inter-university Institute for Public History (IPG) aims to provide education, research and services about the different ways that societies deal with history, both in the past and today.

Blog History and Society

Als geen ander slaagt het medium van de historische speelfilm erin historische thema’s en gebeurtenissen onder de aandacht te brengen van het brede publiek en in te spelen op de (collectieve) historische beeldvorming. Maar hoe breng je zoiets tot in de klas? Op de website ‘Film en Geschiedenis’ vond je daar jarenlang het antwoord op. Vanaf heden te verkennen als onderdeel van de IPG-website!

Interesse in publieksgeschiedenis en benieuwd naar gespecialiseerde masteropleidingen in het buitenland? Drie alumni van de UGent waagden al de sprong! Lees wat Lena Maes (Universiteit van Amsterdam, NL), Emma Verschraegen (Universiteit Maastricht, NL) en Tamar Cachet (University of Western Ontario, CA) over hun opleiding te vertellen hebben en ontdek of het ook iets voor jou zou zijn.

Een object uit het verleden blijft materieel bestaan, maar zijn betekenis kan doorheen de tijd sterk veranderen. IPG-alumna Isaura Calsyn buigt zich over het belang van samenwerking tussen musea en de gemeenschappen die de verzamelde objecten hebben voortgebracht, zogenaamde “source communities”.

Hoe kan geschiedenis verteld en beleefd worden aan de hand van een app? Het IPG heeft in samenwerking met de Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de UGent en het Museum Dr. Guislain een historische app ontwikkeld.

 

Browse the archive

Stay informed

Upcoming activities

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland /
Currently there are no activities planned