• "The past and future are real illusions, that they exist in the present."

    Alan Watts

  • "Le présent n’est jamais notre fin : le passé et le présent sont nos moyens ; le seul avenir est notre fin."

    Blaise Pascal

The inter-university Institute for Public History (IPG) aims to provide education, research and services about the different ways that societies deal with history, both in the past and today.

Blog History and Society

Voorstelling van de Erfgoedapp Destelbergen, lusthof aan de Schelden

Hoe ontsluit je historisch waardevolle plaatsen in tijden van een pandemie? Hoe maak je het cultuurhistorische verleden van een landschap begrijpbaar? Hoe vang je de geest van een monument? Hoe doe je dit op maat van een gediversifieerd publiek? De masterstudenten publieksgeschiedenis van de UGent verlieten afgelopen academiejaar noodgedwongen de campus en gingen op (st)app. Samen met hun erfgoedpartners presenteren ze deze zomer zes nieuwe routes in de Erfgoedapp van Faro.

Los Retornados_affichepremiere

Collega Tessa Boeykens deed jarenlang onderzoek in en met de Guatemalteekse gemeenschap Copa AA La Esperanza. Hoe eis(t)en deze 'teruggekeerde' vluchtelingen hun plaats in de samenleving fysiek en figuurlijk weer op? Behalve een doctoraat in de geschiedenis levert dat dit FENOMENAAL staaltje op van co-creatie, participatief onderzoek en maatschappelijk engagement: een feest voor publiekshistorici en het bewijs dat geen enkele historicus/a zich moet gevangen voelen in een rol of genre! 

Familiegeschiedenis.be

In samenwerking met Histories vzw werkte het IPG het afgelopen jaar aan een grondige update van Familiegeschiedenis.be, hét online platform voor familiekundig onderzoek voor beginners en gevorderden. Je vindt er een resem nieuwe (digitale) bronnen, verhalen, handleidingen, getuigenissen, tips en databanken.

Het IPG onderzocht samen met het Ghent Centre for Digital Humanities en de vakgroep Archeologie hoe archeologische kennis en collecties publieksvriendelijke (kunnen) worden ontsloten. Het deed dat in opdracht van het Agentschap Cultureel erfgoed en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het onderzoek resulteerde in een landschapstekening van publieksarcheologie en aanbevelingen voor het Vlaamse beleid.

 

Browse the archive

Stay informed

Upcoming activities

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland /
Currently there are no activities planned