• “Who controls the past, 
    controls the future. 
    Who controls the present, 
    controls the past”. 

    George Orwell, 1984

The inter-university Institute for Public History (IPG) aims to provide education, research and services about the different ways that societies deal with history, both in the past and today.

Blog History and Society

Los Retornados_affichepremiere

Collega Tessa Boeykens deed jarenlang onderzoek in en met de Guatemalteekse gemeenschap Copa AA La Esperanza. Hoe eis(t)en deze 'teruggekeerde' vluchtelingen hun plaats in de samenleving fysiek en figuurlijk weer op? Behalve een doctoraat in de geschiedenis levert dat dit FENOMENAAL staaltje op van co-creatie, participatief onderzoek en maatschappelijk engagement: een feest voor publiekshistorici en het bewijs dat geen enkele historicus/a zich moet gevangen voelen in een rol of genre! 

Een landschapstekening met aanbevelingen

Het IPG onderzocht samen met het Ghent Centre for Digital Humanities en de vakgroep Archeologie hoe archeologische kennis en collecties publieksvriendelijke (kunnen) worden ontsloten. Het deed dat in opdracht van het Agentschap Cultureel erfgoed en het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Het onderzoek resulteerde in een landschapstekening van publieksarcheologie en aanbevelingen voor het Vlaamse beleid.

50 jaar feministisch geheugen

Het Archief- en Onderzoekscentrum voor Vrouwengeschiedenis en zijn partners, waaronder IPG, roepen warm op om deel te nemen aan het erfgoedproject Van Dolle Mina tot #metoo: 50 jaar feministisch geheugen.

Als geen ander slaagt het medium van de historische speelfilm erin historische thema’s en gebeurtenissen onder de aandacht te brengen van het brede publiek en in te spelen op de (collectieve) historische beeldvorming. Maar hoe breng je zoiets tot in de klas? Op de website ‘Film en Geschiedenis’ vond je daar jarenlang het antwoord op. Vanaf heden te verkennen als onderdeel van de IPG-website!

 

Browse the archive

Stay informed

Upcoming activities

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland /
Currently there are no activities planned