• “Who controls the past, 
    controls the future. 
    Who controls the present, 
    controls the past”. 

    George Orwell, 1984

Het IPG organiseert onderwijs, onderzoek en dienstverlening over alle vormen van omgang met geschiedenis in de samenleving in het heden en het verleden.

Blog Geschiedenis en Maatschappij

Geheugenissen, een podcast over geschiedenis door Julie Van Bogaert

Met de geschiedenispodcast Geheugenissen brengt Julie Van Bogaert op regelmatige basis een sterk staaltje publieksgeschiedenis aan de m/v/x. Na nauwelijks anderhalf jaar zijn er al 12 uitermate boeiende afleveringen te (her)beluisteren! 

Interesse in publieksgeschiedenis en benieuwd naar gespecialiseerde masteropleidingen in het buitenland? Drie alumni van de UGent waagden al de sprong! Lees wat Lena Maes (Universiteit van Amsterdam, NL), Emma Verschraegen (Universiteit Maastricht, NL) en Tamar Cachet (University of Western Ontario, CA) over hun opleiding te vertellen hebben en ontdek of het ook iets voor jou zou zijn.

Een object uit het verleden blijft materieel bestaan, maar zijn betekenis kan doorheen de tijd sterk veranderen. IPG-alumna Isaura Calsyn buigt zich over het belang van samenwerking tussen musea en de gemeenschappen die de verzamelde objecten hebben voortgebracht, zogenaamde “source communities”.

Hoe kan geschiedenis verteld en beleefd worden aan de hand van een app? Het IPG heeft in samenwerking met de Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de UGent en het Museum Dr. Guislain een historische app ontwikkeld.

Doorzoek het archief

Blijf op de hoogte

Komende activiteiten

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland /
Currently there are no activities planned