Tijdsbeeld en pièce montée

Stageplaats

Logo Pièce Montée

Stagementor: Kristin Van Damme, kristin@piecemontee.be
A. Bayensstraat 53, 9000 Gent
www.piecemontee.be

 

Tijdsbeeld & Pièce Montée is een studie, ontwerp- en realisatiebureau van musea, historische en kunsthistorische tentoonstellingen, televisiedecors, multimedia-toepassingen, catalogi en kunstboeken. We ontwerpen televisiedecors, maken tentoonstellingen en richten musea in, doen research en we begeleiden de productie van kunstpublicaties voor musea wereldwijd. Er werken zowel historici, taalkundigen als grafische ontwerpers, interieurarchitecten en productontwikkelaars. Een bonte mix van kennis en talent.

Voorbeelden van permanente museumopstellingen die we verzorgden zijn het STAM (2010), de Sixties in Bokrijk (2012), het In Flanders Fields Museum (2012), het BELvue! Museum (2016) en het nieuwe museum van de Nationale Bank dat in december 2017 haar deuren opent.  Tijdelijke historische tentoonstellingen zijn onder meer ‘Sabena, travel in style’ in het Atomium (2016), De geschreven Oorlog in het In Flanders Fields Museum (2016), Lang Leve de TV in Kunsthal Sint-Pietersabdij (2014) ….. Als historici werken we ons telkens opnieuw met veel enthousiasme in in heel diverse onderwerpen.  We willen geschiedenis overbrengen naar een breed publiek. Een tentoonstelling is een visueel verhaal in de ruimte met emotie, beleving en interactiviteit. Vorm en inhoud, scenografen en historici werken bij ons dan ook nauw samen. De deskundigheid en ervaring zowel in historisch onderzoek als in het realiseren van tentoonstellingsprojecten en museumopstellingen maakt van Tijdsbeeld & Pièce Montée een aantrekkelijk werkplaats voor historici.

Stageopdrachten

We zoeken een gedreven stagiair die met veel wil meewerken aan de realisatie van een belevingstentoonstelling over muziek in België. De tentoonstelling vindt plaats in Historische Huizen Gent en opent in het najaar van 2018. We maken deze tentoonstelling van concept, research, ontwerp tot realisatie samen met het team van Historische Huizen. Als stagair zal je dus betrokken worden bij de opstart van dit project en de research hiervoor. Daarnaast finaliseren we in het najaar 2017 het nieuwe museum voor de Nationale Bank in Brussel. De eindfase van zo een museumopstelling houdt onder meer in het finaliseren en testen van multimedia-applicaties, daar waar mogelijk helpen bij de laatste productiefase.

De taken van de stagiair omvatten:

  • Opzoekingswerk in diverse archieven en collecties
  • Deelnemen aan vergaderingen
  • Diverse ad-hoc opdrachten.

We zoeken een gedreven stagiair die met veel goesting wil meewerken aan de realisatie van twee museale projecten. Tijdsbeeld & Pièce Montée werkt momenteel in opdracht van de Koning Boudewijnstichting aan een nieuwe permanente tentoonstelling over de geschiedenis van België voor het BELvue Museum in Brussel. De huidige chronologische opstelling wordt omgevormd tot een parcours gestructureerd rond zeven grote maatschappelijke thema’s die België haar eigenheid verlenen. Naast het BELvue-project werkt ons bureau momenteel eveneens aan een tijdelijke tentoonstelling over Sabena in het Atomium. We vertellen het verhaal van onze voormalige Belgische luchtvaartmaatschappij aan de hand van drie parcours: een chronologische geschiedenis, de ervaringen van de ‘Sabeniens’ en de typische bedrijfscultuur (kostuums en design).

De taken van de stagiair omvatten:

  • Opzoekingswerk in diverse archieven en museale instelling
  • Meeschrijven aan museumteksten
  • Ondersteuning bij bruikleenadministratie
  • Diverse ad-hoc opdrachten.