Openluchtmuseum Bokrijk

Stageplaats

Bokrijk Logo

Stagementor: Maurane Baert, Maurane.Baert@limburg.be, 011 26 53 45
Bokrijklaan 1, 3600 Genk
www.bokrijk.be

 

Openluchtmuseum Bokrijk staat voor de cultuur van het dagelijks leven in Vlaanderen. De Bokrijk-collectie omvat meer dan 120 historische gebouwen, 40.000 objecten en een gevarieerde verzameling van immaterieel, natuurlijk en levend erfgoed. Door middel van deze collecties wil het museum verhalen vertellen over vandaag en morgen, hier en elders. Daarvoor vertrekt Bokrijk resoluut vanuit de leefwereld van bezoekers vandaag en bouwt zo bruggen tussen verleden en toekomst. Hierbij volgt het museum steeds haar vier kernthema’s als leiddraden: vakmanschap, bouw- en wooncultuur, eet- en drinkcultuur en rituelen en feesten.

Door de gevarieerde collectie en publiekswerking van het museum, zijn er stages vanuit verschillende invalshoeken mogelijk. Uitvalsbasis is steeds de museumdienst van Bokrijk, die instaat voor de publiekswerking, programmatie, participatie, onderzoek en collectiezorg.

Stageopdrachten

Aanbod stageactiviteiten

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Participatie in actie – casus van de Langgevelhoeve uit Helchteren: in 2025 opent Bokrijk een nieuwe vaste expo in de Langgevelhoeve uit Helchteren. Hierin wordt het verhaal van vroegere bewoonster Magda Horvath (een Hongaarse die na WO I als kind naar België kwam) verbonden met verhalen van burgerschap en zich thuis voelen vandaag. Voor de opbouw van deze expo betrekt het museum actief verschillende erfgoedgemeenschappen. Tijdens je stage werk je mee binnen het projectteam aan het voorbereidende onderzoek en de gesprekken met een concrete erfgoedgemeenschap.
  • Onderzoek bewonersgeschiedenis en materiële cultuur: de focus van de stage ligt op een welbepaald historisch gebouw uit het gebouwenpatrimonium van Bokrijk. Je bestudeert de bouwgeschiedenis en bewonersgeschiedenis van het gebouw en de materiële cultuur in een bepaalde historische periode. Op basis van de resultaten van het onderzoek doe je een voorstel voor de herinrichting van het gebouw en maak je een selectie objecten uit de Bokrijk-collectie.
  • Ontwikkeling scenografie vakmanschapsateliers: in het museum zijn er verschillende atelierruimtes voor vakmannen en -vrouwen, zoals lederbewerkers, mandenvlechters en smeden, die hun vakmanschap demonstreren aan de bezoeker. Bokrijk wil deze atelierruimtes verder ontwikkelen en hier een prikkelende scenografie voorzien, waarin historische en hedendaagse objecten rond het vakmanschap verbonden worden door een informatieve publieksbemiddeling. Tijdens je stage verdiep je je in een van deze vakmanschappen en werk je een voorstel voor de scenografie van het bijhorende atelier uit.
  • Communicatiestrategie voor internationaal netwerk van Europese openluchtmusea: Bokrijk neemt vandaag het voorzitterschap waar van AEOM, de Europese vereniging voor openluchtmusea. Het doel van deze vereniging is kennisdeling, het bevorderen van de professionalisering van openluchtmusea en het tot stand brengen van internationale samenwerkingen. Tijdens je stage werk je een sterke communicatiestrategie uit voor AEOM. Je bedenkt acties voor de website en social media en zoekt manieren om het bereik van de organisatie te vergroten. Een goede kennis van het Engels is vereist.
  • Museumarchief: Bokrijk beheert een dynamisch archief over al de historische gebouwen in het museum, zowel op papier als digitaal, dat tot op heden wordt bestudeerd en aangevuld. Het museum zoekt een enthousiaste stagiair die een voorstel kan formuleren voor het reorganiseren en verduurzamen van het fysieke en digitale archief. Je maakt een grondige analyse van het archief en doet een voorstel voor de reorganisatie, met aandacht voor het gebruik als dynamisch archief en tegelijk de optimale bewaring van de archiefstukken.

Profiel stagiair

Bokrijk zoekt enthousiaste en gemotiveerde studenten met een interesse voor de cultuur van het dagelijks leven, vroeger en vandaag. Je hebt scherpe onderzoekskills en kan je gericht inlezen in thema’s waarmee je niet vertrouwd bent. Je hebt een vlotte pen en je houdt van de uitdaging om buiten de platgelopen paden te treden.  Verder kan je tijdens je stage tonen dat je zowel zelfstandig als in teamverband kan werken, zelf verantwoordelijkheid en initiatief kan nemen en je helder kan communiceren. Je kan je flexibel opstellen en bent gedreven om tot het beste eindresultaat te komen.

Bokrijk biedt een inspirerende stageplek waar je de museale werking voor en achter de schermen volledig kan leren kennen. Vanuit de museumdienst kan je een scala aan projecten leren kennen binnen de brede publieksbemiddeling en de collectiewerking van het museum.

 

Participatie in Openluchtmuseum Bokrijk. Casus: de Langgevelhoeve uit Helchteren

Bokrijk zet actief in op het activeren en uitbreiden van zijn cultureel-erfgoedgemeenschappen, binnen en buiten de museumgrenzen. Deze erfgoedgemeenschappen omvatten o.a. de herkomstgemeenten van de historische gebouwen en collectie, nazaten van de laatste bewoners van de gebouwen, verenigingen en scholen die een werking rond het museumerfgoed hebben etc.

Bokrijk bouwt een duurzame band op met deze zogenaamde communities en gaat regelmatig projectmatig aan de slag.

In 2023 start Bokrijk met de inrichting van de recent gerestaureerde Langgevelhoeve uit Helchteren. Het museum streeft hier enerzijds naar een onderbouwde historische inrichting van het woonhuis, gebaseerd op historisch onderzoek en getuigenissen van de laatste bewoners. De nadruk zal hier liggen op de materiële cultuur van de jaren 1930. In de stal en de schuur creëren we een hedendaagse expo die het bewonersverhaal van de hoeve tot spreken brengt voor de bezoeker van vandaag. Tijdens dit project betrekken we actief verschillende erfgoedgemeenschappen.

Tijdens je stage help je mee aan de voorbereiding en/of uitvoering van dit project. Je ondersteunt de stafmedewerker publieksbemiddeling van Bokrijk tijdens de samenwerking met de erfgoedgemeenschappen en het historisch onderzoek.

  • Je bereidt samen met de stafmedewerker het communitytraject voor dit project voor.
  • Je neemt zelf contact op met de verschillende erfgoedgemeenschappen en informeert hen over het project. Je bereidt overlegmomenten en concrete acties met de gemeenschappen voor.
  • Je neemt mee interviews af met de nazaten over de inrichting en het leven op de hoeve in het verleden. Je zorgt voor de verwerking van de resultaten hiervan en kan indien nodig aanvullend historisch onderzoek uitvoeren. 
  • Je kan aanvullend historisch onderzoek uitvoeren naar de materiële cultuur en het dagelijks leven tijdens de onderzoeksperiode.

Tijdens je stage word je begeleid door de stafmedewerker publieksbemiddeling van Bokrijk. Je krijgt de kans om het Openluchtmuseum Bokrijk en zijn verschillende achter de schermen te leren kennen. Je levert tijdens je stage een bijdrage aan de ontwikkeling van een langdurige tentoonstelling in het museum.

Communicatiestrateeg voor het internationale netwerk van Europese openluchtmusea (AEOM)

AEOM, de vereniging van openluchtmusea in Europa werd in 1966 opgericht in Openluchtmuseum Bokrijk en wordt vandaag aangestuurd door de conservator van Bokrijk. Het doel van AEOM is de uitwisseling van wetenschappelijke, technische, praktische en organisatorische kennis tussen de directie en staf van openluchtmusea in Europa, het bevorderen van de professionalisering van openluchtmusea en het tot stand brengen van samenwerkingen wereldwijd.

AEOM is op zoek naar een stagiair met een voorliefde voor communicatie. Een goede kennis van het Engels is vereist. Tijdens je stage werk je een sterke communicatiestrategie uit voor AEOM. Je plant acties voor de website en social media in en zoekt manieren om het bereik van de organisatie te vergroten. Je bereidt ook een aantal concrete communicatieacties voor in de vorm van Instagram posts, websiteberichten etc.

Tijdens je stage is Openluchtmuseum Bokrijk je uitvalsbasis. Je wordt begeleid door de museumcel van Bokrijk en leert de organisatie achter de schermen kennen.

Het Openluchtmuseum Bokrijk vertelt verhalen gebaseerd op de geschiedenis van het landelijk leven in Vlaanderen, vertrekkend vanuit een collectie aan historische huizen en voorwerpen en gerelateerd aan immaterieel en levend erfgoed. Het museum is op zoek naar enthousiaste studenten en onderzoekers die hun bachelor/masterproef/onderzoek willen toespitsen op vragen en probleemstellingen gerelateerd aan de volle breedheid van de cultuur van het dagelijks leven vanaf 1600 in Vlaanderen en/of tijdens een stage mee willen werken aan een project in het Openluchtmuseum en zo kennis maken en ervaring opdoen met de werking van een museum en de vertaling van geschiedenis naar een breed publiek in een museumcontext. De precieze opdracht en omvang kan in overleg worden bepaald, rekening houdend met de interesses van de student en de noden van het museum.

Stageopdracht 1

Uitbouw van een praktische handleiding (locatiegebonden (per historisch huis)) voor de publiekswerkers in het Openluchtmuseum
(Meer info over de inhoud: sofie.clerix@limburg.be)

Stageopdracht 2

De praktijk van fotografie op het Vlaamse platteland tussen 1800 – 1914

Onderzoekscomponent

  • Oorsprong?
  • Verschuivingen? Modernisering?
  • Wat is de evolutie in tijd: Sociale en economische status (Wie kon het zich veroorloven om zijn foto te laten nemen?)? Regionale verschillen?
  •  Wie was het cliënteel? Prijzen en evolutie hiervan? Functie van de foto’s?
  •  Hadden zij hiervoor een werkatelier of was dit een rondtrekkend beroep?
  • Foto’s in interieurs op het platteland?

Vertaling naar het publiek

  • Op welke manier kunnen we bezoekers laten kennismaken met de praktijken vroeger?
  • Uitwerken van een nieuwe formule in het Openluchtmuseum
  • Nieuwe ideeën rond de fotostudio, rekening houdend met en gelinkt aan het digitale tijdperk waarin we vandaag leven.

Stageopdracht 3

Museumbeleid: Transitie van het Openluchtmuseum Bokrijk met bijzondere aandacht voor het project ‘Bokrijk Brandmerkt’ (BKRK) (onderzoeksstage/casestudy)

  • Welke stappen ondernomen?
  • Verloop van het traject?
  • Van ontwikkelings- tot realisatiefase. Trial & error.
  • (Meer info over de inhoud: stephanie.mergeay@limburg.be)

Stageopdracht 4

Wagens en karren in het Openluchtmuseum 

  • Documenteren en inventariseren van de collectie
  • Beschrijving van verschillende kar- en wagentypes + geografische definitie
  • Kaderen in binnen ontwikkelingen in wagenmakerswerk, ontwikkeling van handwerktuigen, smeedwerk…
  • De tentoonstelling van wagens en karren evalueren en mee bekijken hoe we deze collectie verder en nog beter kunnen ontsluiten voor een breed publiek (offline, in het museum en/of online (website/sociale media/…)).
  • (Meer info over de inhoud: raf.schepers@limburg.be)

Stageopdracht 5

Onderzoek van een bepaald huis (+ familie/bewoners) en vertaling naar publiek (master/bachelor)

  • bibliografie opstellen
  • fiche maken gebaseerd op bestaande huizenfiches (+ eventueel update en  gedetailleerdere huizenfiche ontwikkelen)
  • op zoek gaan naar meer info ivm bewoners en hun familieverhaal in publieksvriendelijke tekst gieten
  • foto’s uit fotoarchief inscannen + beschrijven à ev. digitale beschrijvingsstandaard ontwikkelen
  • nagaan of en welke collectiestukken met het huis zijn meegekomen of in de marge van de verhuis van dit huis zijn verzameld (oa via oproepen door conservator Weyns)

Stageopdracht 6

Een blik achter de schermen: depot & collectie (bachelorstage)

  • item “object van de maand”/”voorwerp in de kijker” verzorgen voor de website: 1 object uit de collectie kiezen en kort stuk over schrijven voor de website + foto maken/scannen
  • Transcriberen van interviews ivm collectiestukken (interviews met experten over deelcollecties + interviews door schenkers over de geschonken objecten)
  • …  (taken aan te vullen in overleg)

Het Openluchtmuseum Bokrijk vertelt verhalen gebaseerd op de geschiedenis van het landelijk leven in Vlaanderen, vertrekkend vanuit een collectie aan historische huizen en voorwerpen en gerelateerd aan immaterieel en levend erfgoed. Het museum is op zoek naar enthousiaste studenten en onderzoekers die hun bachelor/masterproef/onderzoek willen toespitsen op vragen en probleemstellingen gerelateerd aan de volle breedheid van de cultuur van het dagelijks leven vanaf 1600 in Vlaanderen en/of tijdens een stage mee willen werken aan een project in het Openluchtmuseum en zo kennis maken en ervaring opdoen met de werking van een museum en de vertaling van geschiedenis naar een breed publiek in een museumcontext. De precieze opdracht en omvang kan in overleg worden bepaald, rekening houdend met de interesses van de student en de noden van het museum.

Stageopdracht 1

Uitbouw van een praktische handleiding (locatiegebonden (per historisch huis)) voor de publiekswerkers in het Openluchtmuseum
(Meer info over de inhoud: sofie.clerix@limburg.be)

Stageopdracht 2

De praktijk van fotografie op het Vlaamse platteland tussen 1800 – 1914

Onderzoekscomponent

  • Oorsprong?
  • Verschuivingen? Modernisering?
  • Wat is de evolutie in tijd: Sociale en economische status (Wie kon het zich veroorloven om zijn foto te laten nemen?)? Regionale verschillen?
  •  Wie was het cliënteel? Prijzen en evolutie hiervan? Functie van de foto’s?
  •  Hadden zij hiervoor een werkatelier of was dit een rondtrekkend beroep?
  • Foto’s in interieurs op het platteland?

Vertaling naar het publiek

  • Op welke manier kunnen we bezoekers laten kennismaken met de praktijken vroeger?
  • Uitwerken van een nieuwe formule in het Openluchtmuseum
  • Nieuwe ideeën rond de fotostudio, rekening houdend met en gelinkt aan het digitale tijdperk waarin we vandaag leven.

Stageopdracht 3

Museumbeleid: Transitie van het Openluchtmuseum Bokrijk met bijzondere aandacht voor het project ‘Bokrijk Brandmerkt’ (BKRK) (onderzoeksstage/casestudy)

  • Welke stappen ondernomen?
  • Verloop van het traject?
  • Van ontwikkelings- tot realisatiefase. Trial & error.
  • (Meer info over de inhoud: stephanie.mergeay@limburg.be)

Stageopdracht 4

Wagens en karren in het Openluchtmuseum 

  • Documenteren en inventariseren van de collectie
  • Beschrijving van verschillende kar- en wagentypes + geografische definitie
  • Kaderen in binnen ontwikkelingen in wagenmakerswerk, ontwikkeling van handwerktuigen, smeedwerk…
  • De tentoonstelling van wagens en karren evalueren en mee bekijken hoe we deze collectie verder en nog beter kunnen ontsluiten voor een breed publiek (offline, in het museum en/of online (website/sociale media/…)).
  • (Meer info over de inhoud: raf.schepers@limburg.be)

We schotelen je enkele uitdagende onderzoeksvragen voor over dagelijkse gebruiken, voorwerpen en activiteiten dan wel de historiek van Bokrijk in functie van de ontsluiting en presentatie van een specifiek historisch gebouw.

We wensen bepaalde museumgebouwen (een boerderij en een burgemeesterswoning) een vernieuwde invulling te geven in de periode 2016 – 2018. Daarnaast wordt er in 2018 een locatie ontsloten die het verhaal van Bokrijk duidt.

– Je onderzoekt de leemtes in het onderzoek naar dagelijkse gebruiken, voorwerpen en activiteiten voor een specifieke streek en periode (80u);
– Je schrijft mee aan een handleiding voor de gastheer en/of –vrouw in het historisch gebouw (30u);
– Je volgt samen met de stagementor het realisatieproces van de nieuwe presentatie op (10u).

Functieprofiel

– de geschiedenis van het dagelijks leven boeit je;
– je bent leergierig en flexibel;
– je kan zelfstandig werken;
– je hebt een neus voor zelfstandig onderzoek;
– je werkt vlot met een tekstverwerkend programma;
– redactionele vaardigheden zijn een pluspunt.

We schotelen je enkele uitdagende onderzoeksvragen voor over dagelijkse gebruiken, voorwerpen en activiteiten in functie van de ontsluiting en presentatie van een specifiek historisch gebouw dat momenteel gerestaureerd wordt en terug toegankelijk is voor het publiek vanaf seizoen 2014.

 – Je volgt samen met de coördinator het realisatieproces van de nieuwe presentatie op (10u);
– Je onderzoekt de laatste leemtes in het onderzoek naar dagelijkse gebruiken, voorwerpen en activiteiten voor een specifieke streek en periode (80u);
– Je schrijft mee aan een handleiding voor de gastheer en/of –vrouw in het historisch gebouw (30u).

Functieprofiel

– de geschiedenis van het dagelijks leven boeit je;
– je bent leergierig en flexibel;
– je kan zelfstandig werken;
– je hebt een neus voor zelfstandig onderzoek;
– je werkt vlot met een tekstverwerkend programma;
– redactionele vaardigheden zijn een pluspunt.