Erfgoedcel Kempens Karakter i.s.m. IOED Land van Nete en Aa en IOED Berg en Nete

Stageplaats

Logo Erfgoedcel Kempens Karakter

Stagementor 1: coördinator Erfgoedcel Kempens Karakter, jeroen@kempenskarakter.be
Stagementor 2: coördinator IOED Land van Nete en Aa, ellen@kempenskarakter.be
Stagementor 3: coördinator van Berg en Nete, jozefien@bergennete.be
Kasteel Le Paige, Nederrij 135, 2200 Herentals
www.kempenskarakter.be

 

Erfgoedcel Kempens Karakter is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van 12 gemeenten in de regio Herentals rond roerend cultureel erfgoed en immaterieel erfgoed. Binnen het werkingsgebied van de erfgoedcel zijn ook twee IOED’s of intergemeentelijke onroerenderfgoeddiensten actief rond archeologisch, landschappelijk en bouwkundig erfgoed. Erfgoedcel Kempens Karakter, IOED Land van Nete en Aa en IOED Berg en Nete zijn onder één dak gehuisvest in Kasteel Le Paige in Herentals, en werken nauw samen.

Zowel de Erfgoedcel als de IOED’s zetten sterk in op breed gedragen erfgoedprojecten. We werken op maat van onze aangesloten gemeenten en hun verenigingen. Eerder rolden we grote publiekstrajecten uit rond sporterfgoed, Kempense volksverhalen, Kempen Zingt, ... Naast regionale thematische trajecten begeleiden en coördineren we ook gerichte projecten, om het (verborgen) erfgoed dat in gemeentes aanwezig is te valoriseren en te ontsluiten. Deze projecten hebben echter niet altijd een publiekspijler (bv de digitalisering van een vlaggencollectie of het depotbeleid van een heemkundige kring). Daarnaast bundelen we alle initiatieven in onze regio die plaatsvinden voor Erfgoeddag, Archeologiedagen, Open Monumentendag en Nacht van het Kempens Erfgoed.

We richten ons op een breed doelpubliek en zetten sterk in op communicatie; zowel on- als offline en zowel naar sector als publiek. Jaarlijks organiseren we meerdere ontmoetings- en netwerkmomenten om onze contacten te onderhouden en de vinger aan de pols te houden bij onze (boven)lokale partners, andere erfgoedcellen en vrijwilligers. Daarnaast zijn we ook nauw verbonden met de medewerkers van onze aangesloten gemeentes. Ook op Vlaams niveau maken we deel uit van vergadergroepen. Een stage bij Kempens Karakter houdt in dat je deelneemt aan deze vergaderingen en de dynamiek van dergelijke overlegstructuren leert kennen

Stageopdrachten

Afhankelijk van jouw interesses en van wat zich concreet aandient tijdens de stageperiode, zal in overleg een gevarieerd takenpakket samengesteld worden. Dit kan volgende taken omhelzen:

Je werkt actief mee aan eindproducten, concreet:

  • Erfgoeddag: interviews met ex-diamantarbeiders in het kader van een tentoonstelling binnen een omgebouwde diamantslijperij.
  • Bevraging/kleinschalig publieksonderzoek bij evenementen van erfgoedpartners
  • Tentoonstelling in het Klooster van Vorselaar n.a.v. 200 jaar congregatie. In het kader van dit evenement woont Kempens Karakter de overlegmomenten bij. We geven inhoudelijk advies, met betrekking tot inhoud en coördinatie. In een later stadium redigeren we ook publieksgerichte teksten voor deze tentoonstelling.
  • Binnen de deelwerking toerisme ontwikkelen we verschillende toeristische producten met een erfgoedfactor. In 2020 werken we aan een fietsroute waaraan beelden uit onze erfgoedbank worden gekoppeld. Je denkt mee na over de concrete ontwikkeling van dit product, de inhoud van de teksten, de communicatie en de lancering van dit project. Je realiseert dit samen met je begeleider en 5 andere leden binnen een werkgroep.
  • Je ondersteunt Archeologiedagen, Erfgoeddag en Open Monumentendag. Hoe spoor je mogelijke partners, organisatoren en potentiële activiteiten op? Je schrijft mee aan publieksgerichte brochureteksten over deze evenementen.

Je woont verschillende overlegmomenten bij en neemt verslag:

  • Deze overlegmomenten vinden plaats in het kader van erfgoedprojecten. Je maakt kennis met de overlegstructuur- en opbouw, de betrokken partners en hoe expertise op vlak van geschiedenis en erfgoed een project mee bepaalt.

Je krijgt de kans om te netwerken met professionele en niet-professionele erfgoedpartners:

  • Ons jaarlijks netwerkevenement en studiedag ‘Broodje Erfgoed’ biedt je de gelegenheid om actief te netwerken en expertise te verwerven.

Contact/communicatie met/naar publiek:

  • Je neemt onze manier van communicatie naar het publiek toe onder de loep. Hoe zijn we actief op facebook, hoe steken onze nieuwsbrieven in elkaar en op welke media zetten we in? Je leert dat verschillende doeleinden een specifieke communicatievorm of een combinatie ervan vereisen en denkt actief mee over boodschap en drager.
  • www.kempenserfgoed.be: de erfgoedcel werkt een nieuwe website uit, zgn. erfgoedbank, waar het grote publiek oude foto’s, filmfragmenten en meer kan terugvinden. De website is gekoppeld aan een back-end waar de objecten geregistreerd worden. Om deze vernieuwde erfgoedbank bekend te maken, sta je mee in voor het bedenken van een communicatiecampagne. De databank wordt voortdurend aangevuld met nieuw materiaal. Hiervoor moeten werkgroepen per gemeente opgestart worden. Je staat in voor het organiseren en verslag maken van deze vergaderingen.
  • De erfgoedcel onderzoekt manieren om meer bekendheid te krijgen bij het grote publiek. Je gaat op zoek naar beurzen/evenementen waar Kempens Karakter een stand kan hebben. Je staat mee in voor het uitwerken van die stand, de inschrijvingen en praktische organisatie. Je gaat mee naar de beurzen om Kempens Karakter te vertegenwoordigen.

Begeleiding gebeurt door:

  • coördinator Kempens Karakter (jeroen@kempenskarakter.be)
  • coördinator van IOED Land van Nete en Aa (ellen@kempenskarakter.be)
  • coördinator van Berg en Nete (jozefien@bergennete.be)