Filmbesprekingen

Op zoek naar een geknipt filmfragment voor in je les? Zag je ooit een interessante film en wil je iets meer weten over de ontstaansgeschiedenis van de prent of het receptiedebat? Stel je je vragen bij de historische accuraatheid van een productie? Of wil je wel eens weten hoe andere leerkrachten (in spe) met bepaalde filmfragmenten aan de slag gaan in hun lessen?

Deze websitemodule biedt een reeks uitgewerkte filmbesprekingen. Het gaat in de eerste plaats om historische speelfilms, die vanuit geschiedkundig perspectief worden geanalyseerd. Daarnaast worden ook enkele sociale drama’s besproken, die eerder actuele maatschappelijke thema’s aankaarten. Deze worden vanuit cultuurwetenschappelijk standpunt ontleed.

Elke bespreking schetst de korte inhoud van de film, de productieomstandigheden en het receptiedebat én biedt historiografische achtergrondkennis en concrete informatie voor het onderwijs. Een aantal filmbesprekingen bieden eveneens een rubriek historische kritiek, waarbij de analyse van historische filmfragmenten aangewend wordt voor lessen historische kritiek. Enkele pagina's bevatten downloadbaar lesmateriaal, deze vind je bovenaan de pagina indien beschikbaar.

Doorzoek alle filmbesprekingen!

OPROEP:

Ben je een grote filmliefhebber en zou je graag bijdragen aan deze website door het toevoegen van eigen filmbesprekingen? Fantastisch! Stuur jouw filmbespreking door via de contactgegevens op de pagina 'contact'. Van zodra de bespreking door de beheerders van deze site is goedgekeurd, verschijnt ze op de website.