Los Retornados: een participatieve documentaire

Gepubliceerd op 18-02-2021, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Feb 18
19:45

Collega Tessa Boeykens deed jarenlang onderzoek in en met de Guatemalteekse gemeenschap Copa AA La Esperanza. Hoe eis(t)en deze 'teruggekeerde' vluchtelingen hun plaats in de samenleving fysiek en figuurlijk weer op? Behalve een doctoraat in de geschiedenis levert dat dit FENOMENAAL staaltje op van co-creatie, participatief onderzoek en maatschappelijk engagement: een feest voor publiekshistorici en het bewijs dat geen enkele historicus/a zich moet gevangen voelen in een rol of genre! 

In 1993 keerden duizenden Guatemalteekse vluchtelingen terug uit Mexico. Zij waren gevlucht voor het gewapend conflict en de genocide op de Mayabevolking. Na hun terugkeer eisten de Retornados, de ‘Teruggekeerden’, een stuk land van de overheid voor de heropbouw van hun gemeenschappen. Een van deze gemeenschappen is Copal AA La Esperanza. 

Vandaag verdedigen ‘De Copaleros’ hun gemeenschap tegen de bouw van een stuwdam. Het vertellen van hun collectieve geschiedenis is daar een onderdeel van.  Maar dat verzet is ook gevaarlijk. De overheid deinst niet terug voor een nieuwe golf van repressie.  Zal de geschiedenis zich herhalen?

Deze film door historica Tessa Boeykens en filmmaker Pieter De Vos, werd gemaakt in nauwe samenwerking met de gemeenschap Copal AA La Esperanza. Los Retornados is een film over, voor en door de Copaleros, een portret van de voortdurende strijd van een inheemse gemeenschap voor het recht op land en leven.
 
Op de site van MO* Magazine verscheen een artikel over de documentaire en het onderzoek van Tessa.
 
De online première van deze documentaire vindt plaats op 20 februari met aansluitend debat! Houd de website van Docmakers in de gaten voor alle voorstellingsopties: https://www.docwerkers.be/docu/los-retornados/