Belgium WWII

Belgium WWII: dé online referentie over het Belgische oorlogsverleden

www.BelgiumWWII.be is het nieuwe online platform dat volledig gewijd is aan België tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tijden van fake news, onbetrouwbare en ongecontroleerde informatie, stelt het CegeSoma (Studiecentrum voor Oorlog en Hedendaagse Maatschappij) in samenwerking met het IPG een online platform voor dat kwaliteitsvolle informatie biedt over gevoelige feiten uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel dit conflict meer dan 70 jaar geleden is afgelopen, weegt het nog steeds op onze maatschappij. Het blijft voer voor debat en controverse, zowel op maatschappelijk niveau als in familiekring.

Het CegeSoma werd opgericht in 1967 om documenten en archieven over dit conflict in België te verzamelen, bewaren en inventariseren. Vandaag is het CegeSoma meer dan ooit overtuigd van het belang van deze missie.

Twee gevoelige en complexe thema's

Belgium WWII heeft de ambitie om aan eenieder betrouwbare, beknopte en verstaanbare informatie te bieden over ons Belgische oorlogsverleden. In dit stadium focust het platform op twee gevoelige en complexe thema’s: enerzijds de collaboratie en repressie; anderzijds de justitie in oorlogstijd. Andere thema’s zullen volgen: het verzet, het dagelijks leven, de vervolgingen en de herinneringskwesties.

Verscheiden doelpubliek

Het CegeSoma verkiest een historische benadering bestemd voor een breed publiek. Daarom wil het van Belgium WWII een tool maken die iedereen aanspreekt. Het platform maakt gebruik van verschillende digitale media om kennis over te dragen en om het publiek, in al zijn diversiteit, het conflict te laten begrijpen:

"Vertrek van Oostfrontvrijwilligers vanuit Brussel, augustus 1942".
Sipho collectie, CegeSoma (CegeSoma: nr. 21195).
  • Belgium WWII biedt journalisten en politici, geconfronteerd met de geschiedenis van dit conflict, betrouwbare en beknopte teksten, geschreven door specialisten, om ons oorlogsverleden te begrijpen en te interpreteren.
  • Belgium WWII biedt onderzoekers en studenten (van het secundair onderwijs tot de universiteit) de mogelijkheid om de talloze begrippen verbonden met dit conflict beter te begrijpen. Aan geschiedenisleerkrachten stelt het platform pedagogische dossiers ter beschikking over essentiële leerstof uit het leerplan voor het zesde middelbaar.
  • Belgium WWII biedt het grote publiek nieuwe formats voor geschiedenis. Op een creatieve manier combineert het platform verschillende tools en media. Animatiefilms, virtuele tentoonstellingen en boeiende levensverhalen getekend door de oorlog, laten het publiek de geschiedenis van ons oorlogsverleden op een nieuwe en meeslepende manier ontdekken.

De website wordt volledig uitgewerkt in het Nederlands en Frans. Bepaalde bijdragen zullen eveneens in het Duits verschijnen.

Zo wil Belgium WWII voor eenieder de vanzelfsprekende online afspraak worden voor de geschiedenis van dit conflict in België.

Organisatie

Het project wordt gefinancierd door de POD Wetenschapsbeleid (Belspo) in het kader van de BRAIN-projecten (Belgian Research Action through Interdisciplinary Networks). Het project is een partnerschap van het Algemeen Rijksarchief, het CEGESOMA, de Universiteit Gent en de Université catholique de Louvain-la-Neuve. De projectmedewerkers verantwoordelijk voor de inhoudelijke uitwerking zijn Margot Brulard en Tamar Cachet. In het wetenschappelijk comité zetelen Karel Velle (Rijksarchief), Chantal Kesteloot (Cegesoma), Bruno De Wever (UGent), Koen Aerts (UGent), Xavier Rousseau (UCL), Jonas Campion (UCL) en Christoph Brull (ULg).
Looptijd: september 2015 - september 2017

Partners: CegeSoma - Archives de l’Etat – Instituut voor Publieksgeschiedenis - Belspo – Sonuma – Fonds Wernaerts - KBR

Contact

Tamar.Cachet@Ugent.be