Verleden Week 2023: Herbestemmen

Published at 25-03-2023

De laatste week voor de paasvakantie ruilen studenten en medewerkers van de opleiding geschiedenis de auditoria voor hun Verleden Week. Opnieuw maken we tijd voor onderwijs dat er doorheen het jaar moeilijk van komt: we verlaten Gent en gaan op excursies doorheen de Lage Landen om te onderzoeken hoe de samenleving erfgoedsites herbestemd. 

Kastelen, abdijen, kerken, mijnen, militair erfgoed, koloniale gebouwen, Romeinse lines en gevangenissen

In 11 ateliers onderzoeken we wat de actuele debatten over het behoud en beheer van monumenten in een meerstemmige samenleving zijn. Wat leren die debatten ons over de relatie van de samenleving met haar verleden?

StudieVrijDag

Op vrijdag 31 maart zetten we de deuren open en delen we met geïnteresseerden en betrokkenen de resultaten van het herbestemmingsdenkwerk tijdens Verleden Week en dat van het onderzoek van het Henri Pirenne Instituut. Bekijk het programma hier.

Expo Gent Herbestemt

Masterstudenten publieksgeschiedenis hebben het thema alvast uitgespit doorheen het jaar. Ze maakten met hulp van scenograaf Kris Cooremans de vertaalslag van hun onderzoek naar een tentoonstelling in het VANDENHOVE Centrum voor Architectuur en Kunst. Vrij te bezoeken van 23 maart tot 1 april.