Onderzoeksseminarie publieksgeschiedenis 2023-2024 Schermen met geschiedenis

Published at 28-09-2023, updated at 04-10-2023.
Language

 

 

De historische documentaire kent evenveel vormen en formaten als zenders en doelgroepen. Wat zijn de spelregels voor een goede documentaire? Hoe balanceert de maker tussen infotainment en adequate historische informatie? Wat is het belang van re-enactment, ‘talking heads’, getuigen en getuigenissen, en het gebruik van archiefbeelden of ‘found footage’? Welke geschiedenis haalt het kleine scherm in tijden van doorgedreven cross-mediale marketingstrategieën? Welke rol kan de publiekshistoricus opnemen in het productieproces?

Dat is de probleemstelling van het masterseminarie publieksgeschiedenis dit academiejaar. We laten ons begeleiden door professionals uit het veld die ons een blik gunnen achter de schermen van hun historische docu’s. Bekijk het volledige programma. Alle lessen zijn gratis en publiek toegankelijk na een seintje aan fien.danniau@ugent.be.

Het IPG waagt zich met het onderzoeksseminarie aan het kleine scherm en lanceert samen met de masterstudenten een video-kanaal met eigen producties. Stay tuned...