Museum Mayer van den Bergh

Stageplaats

 

Stagementor: Ulrike Müller, Ulrike.Mueller@antwerpen
Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen
www.museummayervandenbergh.be

 

Dit museum vertelt het ontroerende verhaal van Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901), die vlak voor 1900 een schitterende kunstcollectie aanlegt. Na zijn vroege dood maakt zijn moeder zijn droom waar: een museum met zijn verzameling. De interesse van Fritz Mayer van den Bergh ging vooral uit naar de kunst van de Nederlanden uit de late middeleeuwen en de renaissance. Hij had daarbij speciale belangstelling voor Bruegel en ontdekte zijn Dulle Griet. Het museum bezit behalve dit wereldberoemde schilderij ook beelden, tekeningen en prenten en een rijke verzameling toegepaste kunsten.

Stageopdrachten

Collectieregistratie en digitaliseringstraject

Het Museum Mayer van den Bergh herbergt een omvangrijk historisch archief dat belangrijke informatie bevat over het ontstaan van de collectie en het museum, alsook over de personen achter de verzameling, Fritz Mayer van den Bergh (1858-1901) en zijn moeder, de museumstichtster Henriëtte van den Bergh (1838-1920). Door het internationale netwerk van de Mayer van den Berghs zijn bovendien heel wat relevante documenten bewaard in binnen- en buitenlandse archieven (93 stuks getraceerd). In 2021-2022 loopt in het Museum Mayer van den Bergh een project dat de beschrijving, digitalisering en valorisatie van het historische museumarchief en de gerelateerde, extern bewaarde documenten beoogt. De archiefstukken worden geregistreerd in een digitaal archiefbeheersysteem, gedigitaliseerd en de digitale beelden worden ontsloten via de digitale beeldbank van musea en erfgoed Antwerpen. Vervolgens ligt de focus op de verdiepende digitale ontsluiting en valorisatie van het historisch archief, en worden de gedigitaliseerde archiefstukken aan de digitale beschrijvingen van de collectiestukken gekoppeld.

Takenpakket

De stage bestaat uit twee complementaire luiken. Enerzijds assisteert de stagiair bij de praktische realisatie van het digitaliseringstraject. Dit houdt onder meer in:

  • Registratie van de gedigitaliseerde archiefstukken in het DAMS
  • Koppeling gedigitaliseerde archiefstukken in het DAMS aan de objectbeschrijvingen (metadata) in het archiefbeheersysteem

Anderzijds werkt de stagiair inhoudelijk, doet collectiegericht archiefonderzoek en vervolledigt de collectieregistratie. Dit houdt onder meer in:

  • Onderzoek naar de kunstwerken en objecten die in de archiefstukken aan bod komen
  • Transcriptie van archiefdocumenten
  • Bijkomend herkomstonderzoek en integratie van onderzoeksresultaten in archief- en collectiebeheersystemen
  • Aanvullen collectieregistratie met gegevens uit de correspondentie, en leggen van linken tussen het collectieregistratiesysteem en het archiefbeheersysteem

Daarnaast is er tijdens deze stage de mogelijkheid om mee te werken aan de valorisatie en de verspreiding van de resultaten van het project, bv. door middel van:

  • Het schrijven van nieuwsberichten over het project voor de website, nieuwsbrief, sociale media, etc. van het museum en/of andere Belgische en internationale projectpartners
  • Het uitwerken van meer gedetailleerde teksten die het verhaal van bepaalde collectie- en/of archiefstukken vertellen op basis van de resultaten van het digitaliseringsproject

Profiel stagiair

  • Je bent geïnteresseerd in oude kunst en archiefonderzoek
  • Je kan zelfstandig en nauwkeurig werken en hebt zin voor detail
  • Goede (passieve) beheersing van de Franse taal
  • Voorkennis van of vertrouwd zijn met archief- en/of collectie-registratiesystemen is meegenomen maar niet noodzakelijk: we voorzien voorafgaand een opleiding.

Periode

Voorjaar 2022 (februari-juli), zowel voltijds als deeltijds. De stage kan worden gespreid: te bepalen in overleg met de projectcoördinator

Procedure

Aan de stage gaat een procedure vooraf: je bezorgt ons een CV en een motivatiebrief; daarna word je uitgenodigd voor een – fysiek of digitaal – verkennend sollicitatiegesprek. Neem tijdig contact op met het museum: we kunnen maar een beperkt aantal stagiaires huisvesten.

Voorbereiden en (deels) uitwerken van een FOCUS publiekspresentatie

Het Museum Mayer van den Bergh organiseert enkele keren per jaar een FOCUS-tentoonstelling. In deze mini-tentoonstelling wordt een bijzonder object of een bijzondere deelcollectie in de kijker gezet en in context geplaatst. In de zomer van 2017 zal het museum de FOCUS wijden aan het Duitse kunsthistorisch project tijdens WO I Kunstschutz im Kriege en de rol van het museum daarin. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Kunstschutz

Het gastenboek van het museum Mayer van den Bergh is een uitzonderlijke bron voor de studie van de leden van de Kunstschutz en de fotografische inventaris van het Belgisch artistiek erfgoed in 1917-1918. Tijdens WO is immers iets merkwaardigs te zien in het gastenboek van het museum. In de jaren 1914-1916 worden geen bezoekers vermeld. In  1917 (vanaf 29 maart) en 1918 werden 6 pagina’s volgeschreven met 80 namen van Duitse personen. Deze bezoekers waren adellijke militairen, kunsthistorici, kunstverzamelaars en professoren in de kunstgeschiedenis.  Een eerste onderzoek (door dr. historicus Dick Wursten) heeft aan het licht gebracht dat de namen van de verantwoordelijken en medewerkers van Kunstschutz im Kriege vanaf oktober 1917 systematisch in het gastenboek te vinden zijn. Bij die Duitse bezoekers waren ook enkele fotografen die stelselmatig opnamen hebben gemaakt van museumstukken. Het gaat vooral om de collectie middeleeuwse beeldhouwkunst. De originele opnamen worden in het KIK bewaard. 

Deze opnames zullen in 2017 het onderwerp uitmaken van een reeks tentoonstellingen georganiseerd door het KIK, in open lucht en in verschillende Belgische steden, waaronder Antwerpen. Het museum Mayer van den Bergh wil aansluiten bij deze tentoonstellingen met een eigen FOCUS presentatie in het museum, waarbij de aandacht gaat naar de specifieke situatie van het museum tijdens de Kunstschutz.

Voor de inhoudelijke uitwerking van deze FOCUS-tentoonstelling zouden we graag een stagiair publieksgeschiedenis ontvangen, met interesse voor kunstgeschiedenis.

Stage-opdracht concreet:

  • Doornemen van bronnenmateriaal en literatuur ivm de Kunstschutz en het museum Mayer van den Bergh tijdens WOI.
  • Voorbereiden en uitwerken van een publiekspresentatie (foto’s, powerpoint en ev. presentatie op de museumapp) 

Het Museum Mayer van den Bergh organiseert enkele keren per jaar een FOCUS-tentoonstelling. In deze mini-tentoonstelling wordt een bijzonder object of een bijzondere deelcollectie in de kijker gezet en in context geplaatst. In het voorjaar van 2016 zal het museum de FOCUS wijden aan de fantastische zestiende-eeuwse beeldentaal van Jeroen Bosch.

Van 13 februari tot 8 mei 2016 presenteert het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch, de stad van Jheronimus Bosch, een grootse Bosch-tentoonstelling. Dat kadert in een internationale culturele manifestatie rond Jheronimus Bosch, die heel het jaar 2016 zal duren. Ook de stad Antwerpen, en meer bepaald het Museum Mayer van den Bergh, wordt in het programma opgenomen (met onder andere een uitstap naar het museum). Jheronymus Bosch zelf is niet vertegenwoordigd in de collectie van het Museum Mayer van den Bergh. Wel toont het museum zes schilderijen met duidelijke Boschiaanse invloeden. Ze getuigen van het enorme succes van zijn beeldentaal in de 16de eeuw (o.a. deDulle Griet van Pieter Bruegel).

Voor de inhoudelijke uitwerking van deze FOCUS-tentoonstelling zouden we graag een stagiair publieksgeschiedenis ontvangen, met interesse voor kunstgeschiedenis.

Deel 1 van de opdracht:

Reorganisatie van papieren en digitale objectdossiers + nazicht en verdieping van de Adlib-registratie van de 6 schilderijen betrokken bij het Bosch-traject.

Deel 2:

Voorbereiding en uitwerking van een publiekspresentatie (museumapp) en publieksbegeleiding van een ‘Bosch-wandeling’ in het museum, cf. ons publieksboekje met de ‘Quicktour’.http://www.museummayervandenbergh.be/Museum_MayerVanDenBergh_NL/MayerVanDenBerghNL/MayerVanDenBerghNL-Rondleidingen/Individuele-bezoekers/Quicktour.html

Daarnaast draait de stagiair mee in de dagelijkse werking van het museum en neemt hij/zij deel aan vergaderingen, enz.