• “Who controls the past, 
    controls the future. 
    Who controls the present, 
    controls the past”. 

    George Orwell, 1984

The inter-university Institute for Public History (IPG) aims to provide education, research and services about the different ways that societies deal with history, both in the past and today.

Blog History and Society

Het doctoraal onderzoek van Laura Nys spitst zich toe op de emotionele beleving van jeugddelinquenten in heropvoedingsgestichten tussen 1890 en 1965 op basis van egodocumenten. In haar blogpost gaat ze in op privacy en ethiek, want hoewel ethische vraagstukken enigszins worden besproken als het gaat om tentoonstellingsethiek, is dit minder het geval voor onderzoeksethiek. Nochtans is het gebruik van zulke delicate bronnen wel een reflectie waard.

'Was opa een Nazi?' geeft een synthese van de voornaamste thema's m.b.t. de collaboratie maar is tegelijk een onmisbare gids voor al wie onderzoek wil doen naar het oorlogsverleden van de eigen familie

De collaboratie en repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog sloeg wonden in België.

Een nieuwe publicatie, een reeks op Canvas, online vraaggesprekken met experts en een debat bedienen iedereen geïnteresseerd in deze opmerkelijke episode op z'n wenken. 

'Iedereen UGent!' op zondag 8 oktober 2017.

Zondag 8 oktober vindt het grootse stadsfestival 'Iedereen UGent!' plaats op verschillende locaties in de stad. U heeft de keuze uit niet minder dan 260 activiteiten! Voelt u de keuzestress al komen? 

Het Instituut voor Publiekgeschiedenis helpt u alvast met vijf zorgvuldig geselecteerde tips. 

De bronnen van de historicus bevinden zich niet enkel in het archief. Eva WIllems, Tessa Boeykens en Hanne Cottyn van onze vakgroep verrichten veldwerk in Peru, Guatemala en Bolivië. Op 8 oktober, het Iedereen UGent-feest, brengen ze hun veldwerk in beeld in een fototentoonstelling in de Blandijn. Ze vertellen hoe ze in het heden speuren naar het verleden en hoe lokale gemeenschappen omgaan met de herinnering aan een soms erg gewelddadige geschiedenis. 

 

Browse the archive

Stay informed

Upcoming activities

Er zijn momenteel geen activiteiten gepland /
Currently there are no activities planned