Erfgoedcel Denderland

Stageplaats

Erfgoedcel Denderland

Stagementor: Pieterjan Buggenhout, Pieterjan.Buggenhout@Aalst.be
Onderwijsstraat 1, 9300 Aalst
053 72 36 36
www.erfgoedceldenderland.be

Organisatie

Je maakt binnen je stage deel uit van Erfgoedcel Denderland, een intergemeentelijke organisatie die een regionale dienstverlenende rol opneemt, voor de gemeenten Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Haaltert, Lede en Ninove en het lokale erfgoedveld.
Het team Erfgoedcel (3 VTE) werkt rond het immaterieel en roerend erfgoed van het Denderland. Het team verzorgt de ondersteuning van erfgoedzorgers en diverse erfgoedgemeenschappen, stimuleert het bloeiend, verbonden erfgoedveld en realiseert inspirerende en gemeenschapsvormende projecten. De erfgoedcel bouwt gepassioneerd de eigen expertise op en tracht deze kennis en ervaring uit te wisselen binnen het thema Mens, dienst Toerisme en erfgoed.

Stageopdrachten

Takenpakket

Je effectieve taken worden in samenspraak bij aanvang van de stage onderling besproken. Binnen je stage kan je meewerken aan volgende uitdagingen.

 

Het opvolgen van begeleidingstrajecten die de erfgoedcel opstart

Het cultureel erfgoed van Denderland is een kostbaar goed van heel de gemeenschap. Het zijn echter vaak dezelfde erfgoedspelers die optreden als erfgoedzorgers en dezelfde personen die actief aan de slag gaan met het cultureel erfgoed. Erfgoed naar andere doelgroepen brengen is niet evident. Mensen met verschillen inzake culturele of religieuze achtergrond, leeftijd (jong én oud), geslacht, seksuele geaardheid, mentale of fysieke beperking, opleiding, ervaring en inkomen... vinden niet altijd even makkelijk aansluiting bij erfgoedbeleving en –zorg.

Via begeleidingstrajecten op maat activeren we bredere en nieuwe doelgroepen om actief aan de slag te gaan met het cultureel erfgoed uit Denderland, zodat de hele gemeenschap erbij betrokken wordt. Deze begeleidingstrajecten kunnen het (hyper)lokale tot regionale cultureel erfgoed behelzen, maar hebben door hun voorbeeldfunctie wel een regionale relevantie. Erfgoedcel Denderland sluit een samenwerkingsovereenkomst met de aanvrager of partners uit het lokale erfgoedveld, waarbij naast financiële ook inhoudelijke en communicatieve ondersteuning en een taakverdeling in neergeschreven staat.

Ondanks de ‘tijdigheid’ van de trajecten, proberen we bij deze begeleidingstrajecten via een gezamenlijk en gedeeld cultureelerfgoedproject zoveel mogelijk een duurzame brug te slaan tussen het ‘traditionele’ erfgoedveld en deze nieuwe doelgroep. De Stuurgroep en Raad van Bestuur van de Erfgoed Denderland bepalen welke begeleidingstrajecten er opgestart worden, binnen de mogelijkheden van de organisatie.

 

Het opnemen van een regionale coördinatierol bij Erfgoeddag 2024

Erfgoedcel Denderland neemt de regionale coördinatie van Erfgoeddag op en werkt mee aan inhoudelijke input om het regionale aspect te benadrukken. Het regionale erfgoedveld wordt gestimuleerd om deel te nemen aan deze sectordag en begeleid in het uitwerken van een programma hiervoor.

Als regionale coördinator verzorgt Erfgoed Denderland de contacten met FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed en zorgt het voor een regio-brede communicatie. Dit via de eigen, vaste communicatiekanalen maar ook bijvoorbeeld door uitgave van een regionale programmabrochure. Waar mogelijk verzorgt Erfgoedcel Denderland ook eigen publieksactiviteiten, indien dit aansluit bij de lopende beleidslijnen van de projectvereniging.

 

Samen met de vaste publiekswerker van Erfgoed Denderland acties i.k.v. het project ‘Zorg’ (2023-2024) uitwerken.

Erfgoedcel Denderland brengt het cultureel erfgoed van de regio naar een breed publiek. Hiervoor initieert ze erfgoedprojecten met erfgoedactoren en actoren uit andere beleidsdomeinen om regionale erfgoedthema’s in de kijker te zetten. In de periode 2023-2024 werkt een groot regionaal erfgoedproject uit rond het thema ‘Zorg’.

Enerzijds werkt Erfgoedcel Denderland herinneringskoffers uit. Erfgoed gaat over bewaren, herinneren en doorgeven. Geen wonder dat erfgoed vaak wordt ingezet op vertelnamiddagen in woonzorgcentra voor zowel oudere bewoners als voor mensen met dementie. Herinneringskoffers bestaan uit tal van voorwerpen en foto's uit de tijd van toen rond bepaalde thema's. Ook liedjes en proevertjes uit de tijd van toen komen aan bod. Het voelen, ruiken en soms zelfs proeven zorgt ervoor dat herinneringen als vanzelf komen. Hierover vertellen kan helend werken en doet voor alle deelnemers deugd. Deze herinneringskoffers worden ter beschikking gesteld van de woonzorgcentra in onze regio.

Anderzijds zet Erfgoedcel Denderland samen met lokale spelers het thema ‘Zorg en Erfgoed’ in de kijker via tal van andere erfgoedacties in de regio. Voorbeelden die nu al lopen zijn de volgende: in Ninove gaat de expo ‘Bezet Ninove’ rond in 4 woonzorgcentra, in Haaltert toert een expo over oud medisch materiaal in twee woonzorgcentra, in Denderleeuw worden vertelmomenten over Denderleeuw ‘vroeger en nu’ georganiseerd, in Baardegem gaat men in WZC De Faluintjes creatief aan de slag met het immaterieel erfgoed rond de Faubourg-kermis,… Daarnaast plant ’t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst om in 2024 ook een jaar lang rond zorg te werken. De stagiaire kan hier, vanuit de erfgoedcel, ook aan meewerken.