Stad Mechelen - Het geheugen van de stad

Stageplaats

Logo Stad Mechelen

Stagementor: Sara Lanoye, sara.lanoye@mechelen.be
Mechelen

 

Ben je op zoek naar een stageplaats in de erfgoedsector en wil je meewerken aan een publieksgericht historisch onderzoek rond storytelling? Stad Mechelen zoekt een stagiair(e) publieksgeschiedenis voor het erfgoedproject “Het Geheugen Van De Stad”

Stageopdrachten

“Het Geheugen Van De Stad”

Steden zijn dynamisch. De samenstelling van de Mechelse bevolking verandert voortdurend door allerhande migratieprocessen. Dit levert een erg divers stadsbeeld op: 1 op 3 van de Mechelaars heeft een buitenlandse herkomst, er wonen hier Mechelaars van 129 verschillende nationaliteiten en samen spreken we 69 verschillende talen. Mechelen is superdivers en daar zijn we trots op.

Het project “Het Geheugen Van De Stad” wil Mechelaars met een migratieachtergrond aan het woord laten en de migratiegeschiedenis van deze Mechelaars in kaart brengen. We willen deze Mechelaars en gemeenschappen ondersteunen in het verzamelen, onderzoeken en archiveren van hun materiële én immateriële erfgoed. De ontsluiting en het dus zichtbaar maken van deze diversiteit en migratiegeschiedenis zorgt voor een grotere kennis, bewustzijn en erkenning van de aanwezigheid van deze Mechelaars en gemeenschappen en voor verbinding tussen Mechelaars.

Jouw takenpakket

Je bent mede verantwoordelijk voor het verzamelen van zowel het immateriële als materiële erfgoed van verschillende etnisch-culturele gemeenschappen in Mechelen. Jouw standaard takenpakket kan bestaan uit drie grote luiken, die desgewenst verdeeld kunnen worden over twee à drie stagestudenten uit:

1. Mondelinge geschiedenistraject:

  • Het verzamelen van verhalen, herinneringen en anekdotes over de migratiegeschiedenis van individuen en groepen. Deze interviews kunnen individueel of in kleine groepjes plaatsvinden en kunnen over verschillende onderwerpen of thema’s gaan: huisvesting, werk, vrije tijd en ontspanning, familie, tradities en feesten, communicatie, mobiliteit, etc.
  • Je zorgt ook voor de praktische omkadering van deze interviews: het plannen en vastleggen van deze momenten met de respondenten, het opstellen van themalijsten en interviewfiches, het uitschrijven van deze interviews, etc.
  • De organisatie van een vormingsmoment met andere vrijwilligers en freelancers die interviews afnemen. Dit vormingsmoment kadert in de methodiek van storytelling en het verzamelen van mondelinge getuigenissen/geschiedenis, technische en inhoudelijke tips, etc.

2. Het herkennen en verzamelen van bronnenmateriaal (deze opdracht gebeurt in nauwe samenwerking met het Stadsarchief van Mechelen dat zorgt voor logistieke en personele ondersteuning):

  • digitalisering, conservering en archivering van materieel erfgoed van verschillende etnisch-culturele Mechelse gemeenschappen.
  • Vanuit jouw ervaringen en expertise schrijf je aanbevelingen of verbeterpunten voor het beleid rond zorg en valorisering van archieven van etnisch-culturele gemeenschappen.

3. Publiekshertaling

Je ontwikkelt een voorstel voor de ontsluiting en publieksbrede verspreiding van dit erfgoed (in de vorm van publieksgerichte activiteiten en/of producten). Afhankelijk van de beschikbare tijd, de interesses en competenties kan je jouw ideeën hierover verder uitwerken en acties specifieker vorm geven (vb. schrijven van publieksgerichte teksten voor webplatformen of (digitale) tentoonstellingen, ontwikkeling educatieve pakketten, publicatie, uitwerken publieksbemiddelingstools bij een tentoonstelling, etc.).

Jouw profiel

  • Je volgt bij voorkeur de masteropleiding Geschiedenis, in samenspraak met het team kan de stage ook aangepast worden voor een bachelor student.
  • Je hebt een hart voor mensen uit verschillende culturen en met verschillende overtuigingen.
  • Je kan zelfstandig werken.
  • Je hebt een professionele houding.
  • Je bent ondernemend en neemt initiatief.
  • Je deinst er niet voor terug om contact te leggen met andere mensen en een netwerk op te bouwen.
  • Kennis van andere talen is een pluspunt.

Wat hebben we je te bieden

  • Een uitdagend en gevarieerd takenpakket waarbij je jouw kennis en ervaringen in de erfgoedsector verder uitbouwt.
  • Je krijgt de kans om zelfstandig te werken aan een boeiend erfgoedproject en nieuwe ideeën aan te brengen.
  • Je maakt kennis met (een) diverse doelgroep(en).
  • Je kan rekenen op professionele begeleiding en ondersteuning.
  • Flexibele (glijdende) werkuren, waarbij we samen een tijdschema opstellen dat rekening houdt met jouw academische agenda en de algemene projectplanning. Een minimum aan 150 stage-uren is vereist.

Interesse of vragen?

Neem contact op met Sara Lanoye via sara.lanoye@mechelen.be of 015/29.24.68.