Sodomie alom in derde podcast van 'Geheugenissen'

Gepubliceerd op 10-05-2017, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Trefwoorden (blogbericht, project)
May 10
14:45

De derde aflevering van de nieuwe geschiedenispodcast Geheugenissen is vanaf heden te beluisteren! Deze keer geen middeleeuwse kloosterlinges wiens stemmen moeten worden gesmoord, geen Peruaans Andesdorp dat tussen vergeten en herinneren laveert, maar wel een verhaal over seksuele taboes en sodomie die in de vroegmoderne tijd voor heel wat ophef zorgden.

 

Luisteren naar de aflevering 'Mijn buurman is een sodomiet' doe je hier.

 

Sodom en Gomorra  

Julie Van Bogaert laat deze keer Jonas Roelens aan het woord over zijn onderzoek naar sodomie in de vroegmoderne tijd. 'Sodomie' was dan een verzamelbegrip voor alle mogelijke seksuele handelingen die als 'onnatuurlijk' werden gezien. Helemaal niet onschuldig volgens velen, aangezien zij geloofden dat de daden van de 'zondige' sodomieten onheil en erger over de gemeenschap afriepen. Een meer dan boeiend verhaal over processen en doodstraffen, burenvetes en valse beschuldigingen, de dunne grens tussen dader en slachtoffer, groepsidentiteiten en de vastgegrepen mannelijkheden van de 18-jarige Karel!  

 

Verzwegen verlangen

Jonas Roelens' bevindingen zijn niet enkel via Geheugenissen te ontdekken. Hij bracht namelijk, samen met Wannes Dupont en Elwin Hofman, recent het uitstekend ontvangen boek Verzwegen Verlangen uit. In acht essays wordt de geschiedenis van de homoseksualiteit in BelgiĆ« van de middeleeuwen tot nu uit de doeken gedaan.

Urgent.fm 

De derde aflevering van Geheugenissen is bovendien technisch een sprong voorwaarts. De opnames vinden voortaan plaats in de nagelnieuwe radiostudio van Urgent.fm in het al even nieuwe gebouw van De Krook. En ook de UGent heeft de jonge geschiedenispodcast Geheugenissen al opgemerkt in het meest recente nummer van haar magazine Durf Denken.  

Luisteren naar Geheugenissen kan via Soundcloud of via iTunes of een andere podcastapp op je tablet of smartphone. Ook via Facebook en via de Twitterpagina van de vakgroep Geschiedenis mis je geen enkele nieuwe aflevering.