Museum aan de IJzer

Stageplaats

 

Stagementor 1: Peter Verplancke, conservator, peter.verplancke@aandeijzer.be
Stagementor 2: Naomi Bonny, publieksmedewerker, naomi.bonny@aandeijzer.be
Ijzerdijk 49, 8600 Diksmuide
www.museumaandeijzer.be

 

Museum aan de IJzer is gevestigd op de historische site van de IJzertoren. Als historisch museum willen we bezoekers het verhaal van de Belgisch-Duitse front langs de IJzer tijdens WOI en de geschiedenis van onze eigen site brengen. Naast onze permanente tentoonstelling hebben we ook altijd een aantal tijdelijke tentoonstellingen lopen. We zijn echter meer dan enkel een museum. We willen een centrum zijn voor vredeseducatie en onze drie hoofdwaarden 'vrede, vrijheid en verdraagzaamheid' meegeven aan de bezoekers. Op die manier hopen we ons steentje bij te dragen aan de boodschap die in vier talen op onze toren te lezen valt: nooit meer oorlog!

Stageopdrachten

100 jaar Ijzerbedevaart

Voor de viering van 100 jaar IJzerbedevaart zoeken we een gemotiveerde stagiair die samen met ons een project van oral history rond de bedevaarten wilt opstarten. Het betreft een vooronderzoek in het kader van een groter project. Je gaat, met achtergrondinformatie die door ons voorzien wordt, op zoek naar getuigen die niet mogen ontbreken in ons project. Je bereidt ook zelfstandig de interviews voor en test de vragen al uit op enkele getuigen. Je analyseert de vragen en de antwoorden om de vragenlijst volledig op punt te stellen. Aan het einde van je stagetraject verwachten we dus een doordachte selectie van getuigen die we in een later stadium kunnen interviewen en een volledig operationele vragenlijst. Verder draai je ook mee in de dagelijkse werking: help ons bij de ontvangst van bezoekers en schoolgroepen, brainstorm mee over onze aanwezigheid op sociale media, volg eens een werkgroep met onze gidsen…

Profiel van de stagiair

  • Je bent een zelfstandige werker, die zijn/haar zoekstrategieën goed beheerst
  • Je volgt of volgde bij voorkeur een collegereeks rond oral history of je hebt hier reeds een ervaring mee.
  • Je hebt politiek inzicht en hebt interesse in dit domein van de geschiedenis.
  • Je spreekt en schrijft vlot Nederlands.
  • Een mondje Frans, Engels en Duits kennen om de bezoekers te ontvangen is een pluspunt

Opmerkingen

Voor deze stage moet je niet de volledige stageduur op onze locatie aanwezig zijn. Het is mogelijk om naast de uren die je presteert in het museum zelf, ook van thuis uit zelfstandig te werken aan de algemene opdracht. Deze stage vindt bij voorkeur plaats in het eerste semester.

In samenwerking met het team van het Museum aan de IJzer werk je mee aan de inhoudelijke voorbereiding van de tijdelijke tentoonstelling ‘de ZIJkant van de oorlog’. (opening 9 april 2016)

Deze tentoonstelling is een samenwerkingsverband tussen verschillende musea in de noordelijke westhoek en de provincie West-Vlaanderen. Het algemeen concept en de thema’s liggen al vast maar moeten nog verder ingevuld worden. Het Museum aan de IJzer focust hierbij op de verhalen van 2 Diksmuidse dames, Madame Tack en Mieke Boeuf enerzijds en 2 verpleegsters, de misskes van Pervijze, anderzijds.

Concept: De ZIJkant van de oorlog. Opmerkelijke vrouwen in het hart van WOI.

De Groote Oorlog was niet uitsluitend een mannelijke aangelegenheid. Vrouwen hebben meer dan hun steentje bijgedragen in deze wereldbrand. Misschien niet op het slagveld, maar aan de basis van de samenleving, in de lokale gemeenschappen en gezinnen. Het zijn de vrouwen die tijdens een oorlog de zorg voor kinderen en zaken op zich nemen, die initiatieven nemen om gezondheidsdiensten en onderwijs in stand te houden en die solidariteitsnetwerken opzetten over etnische en culturele grenzen heen. Vrouwen als kracht voor vrede.

In een reeks tentoonstellingen, theaterwandelingen en andere evenementen in de noordelijke Westhoek belichten we verschillende iconische vrouwen. Aan de hand van persoonlijke verhalen en belevenissen geven we de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog een platform en verbinden we hen met vrouwen in huidige conflictsituaties.

Concreet:

Madame Tack woonde langs de IJzerdijk in Diksmuide wanneer de oorlog in Diksmuide halt hield. Zij weigerde te vluchten en haar huis werd al snel een plaats waar officieren en soldaten heel even een huiselijke sfeer konden ervaren terwijl ze in de eerste linie vertoefden.

Madame Tack hield een Gulden Boek bij van wie bij haar op bezoek kwam. Dit boekje staat dan ook vol met handtekeningen en namen van officieren en personen waarvan koning Albert en koningin Elisabeth zeker de bekendste zijn. Maar tot op heden is rond dit Gulden Boek nog nooit een onderzoek gedaan.

Met dit onderzoek willen we deze personen in kaart brengen en zo een gezicht kleven op de bezoekers die bij Madame Tack langs zijn geweest.

Deze stage bestaat uit een combinatie van (archief)onderzoek en het beeldend vertalen hiervan naar een specifiek onderdeel van de tentoonstelling. We geven de stagiair hierbij creatieve vrijheid maar eveneens een goede begeleiding vanuit onze ervaring.

Wat wij bieden:

  • een aangename, dynamische en motiverende werkomgeving
  • ruimte voor creatieve ideeën en een goede begeleiding met regelmatig overleg
  • de mogelijkheid om zelfstandig aan een concreet project te werken.

Wat wij van de studenten verwachten

  • een oprechte interesse in het project
  • een eigen laptop of verplaatsbare computer