Industriemuseum

Stageplaats

Stagementor: Eline Chalmet, eline.chalmet@stad.gent
Minnemeers 10, 9000 Gent
https://www.industriemuseum.be/nl

 

In het centrum van Gent, op een boogscheut van de Vrijdagmarkt, huist het Industriemuseum in een indrukwekkend fabrieksgebouw. In de voormalige katoenfabriek – je kan er de machineolie nog ruiken! – wekken grote en kleine verhalen de veelbewogen industriële geschiedenis weer helemaal tot leven.

Het Industriemuseum wil een dynamische en open ontmoetingsplek zijn, waar een divers publiek mee betekenis geeft aan de objecten, verhalen, beelden en technieken van onze industriële geschiedenis. Zo dragen we bij aan het interpreteren en begrijpen van gisteren, vandaag en morgen.

Met een collectie van internationale allure prikkelt het Industriemuseum de nieuwsgierigheid en stimuleert het creativiteit en onderzoek. We brengen de kleine verhalen van mensen van verschillende generaties en achtergronden in verbinding met het grotere verhaal van onze industriële samenleving.

Stageopdrachten

Powder to the people

Voor het academiejaar 2023-2024 verwelkomt het Industriemuseum graag één stagiair Publieksgeschiedenis, bij voorkeur tijdens het tweede semester. Concreet werk je aan ons project ‘Powder to the people’ en ontrafel je een stukje onbekende geschiedenis. Van 1940 tot 1980 waren de poeders van Dr. Mann, de poeders van het Witte Kruis en de zenuwpoeders van Vooruit bijzonder populair. De ‘wonderbare pijnstiller’ was geliefd op de werkvloer, om lang en monotoon werk te kunnen verrichten. Het verslavende effect en de schadelijke nevenwerking op de nieren, werd pas gaandeweg ontdekt. Tijdens je stage ga je met dit stukje controversieel erfgoed aan de slag. Je voert een verkennend onderzoek naar de productie, de commercialisatie en het gebruik van de poeders.

Momenteel bereidt Helena Elshout een theatervoorstelling over de poeders voor. Analoog met haar artistieke en persoonlijke project en insteek, wil het Industriemuseum het historisch onderzoek en de contextualisering op zich nemen.

  • Je werkt mee aan het Oral History project dat we opzetten: interviews afnemen en transcripties opmaken.
  • Op basis van enkele bedrijfsarchieven, reclames, collectiestukken, mondelinge bronnen en literatuur schrijf je een publieksgericht artikel over ‘Powder to the people’ voor de museumwebsite. Je zoekt ook passende en sprekende beelden om het artikel mee te illustreren.
  • Je denkt en werkt mee aan een publieksgericht format dat een vertaalslag van het historisch onderzoek maakt, en dat gelanceerd kan worden bij de theatervoorstelling van Helena Elshout (voorjaar 2025).

 

Wie zoeken we?

  • Je werkt zelfstandig en functioneert ook goed in teamverband.
  • Interviews afnemen schrikt je niet af.
  • Je hebt een vlotte pen.
  • Je legt makkelijk contacten.
  • Je werkt zeer nauwkeurig en je bent punctueel.

 

Wat hebben we jou te bieden?

  • Je maakt onderdeel uit van het diverse en dynamische team van het Industriemuseum.
  • Je krijgt een unieke blik achter de schermen van een museum: behoud en beheer van de collectie, vrijwilligerswerking, publiekswerking, onderzoek en bibliotheekwerking, …
  • Het Industriemuseum ligt op wandelafstand van het station Gent-Dampoort.
  • Begeleiding op maat voor deze stage-opdracht door Hilde Langeraert.
  • Je werkt mee aan een boeiend onderzoeksproject, over een niet eerder onderzocht onderwerp.
  • Deze stage is te combineren met een masterscriptie.

 

Meer informatie? Neem contact op met Hilde Langeraert: hilde.langeraert@stad.gent

Beestig! Dieren in de industrie

Voor het academiejaar 2022-2023 voorziet het Industriemuseum één stageplek, bij voorkeur tijdens het 1ste semester. Op dat moment loopt o.a. de voorbereiding voor Erfgoeddag, met als thema 'Beestig!'.

Er zijn heel wat, soms verrassende, linken te vinden tussen beestjes en de thema’s die in het Industriemuseum aan bod komen (industriële geschiedenis, textielgeschiedenis, grafische industrie, arbeid, …). Eén van de bekendste voorbeelden is ongetwijfeld het kanariepietje, trouwe metgezel van de mijnarbeiders.

Je gaat op zoek naar linken tussen dieren en de thema’s die in het museum aan bod komen en giet dit in een verslag. Op basis van je onderzoek, werk je samen met het museumteam een concept uit voor één of meerdere originele activiteiten die het Industriemuseum programmeert tijdens Erfgoeddag. Kinderen en jongeren zijn een belangrijke doelgroep. Je schrijft een publieksgerichte tekst om de activiteit(en) te communiceren naar het publiek en gaat op zoek naar passend beeldmateriaal.

Wie zoeken we?

  • Je werkt zelfstandig en functioneert ook goed in teamverband; 
  • Je bent creatief en denkt graag out-of-the-box;
  • Je hebt voeling met de doelgroep gezinnen en jongeren;
  • Je hebt een vlotte pen;
  • Je legt makkelijk contacten;
  • Je werkt zeer nauwkeurig en je bent punctueel.

Wat hebben we jou te bieden? 

  • Je maakt onderdeel uit van het diverse en dynamische team van het Industriemuseum;
  • Je krijgt een unieke blik achter de schermen van een museum: publiekswerking, onderzoek en bibliotheekwerking, museumcollectie, …
  • Het Industriemuseum ligt op wandelafstand van het station Gent-Dampoort; 
  • Begeleiding op maat voor deze stage-opdracht door Eline Chalmet
  • Je werkt mee aan de voorbereiding van een concrete publieksactiviteit

Meer informatie?

Neem contact op met Eline Chalmet: eline.chalmet@stad.gent

Winkels en distributie vroeger en nu

Voor het academiejaar 2020-2021 voorziet het Industriemuseum één stageplek, bij voorkeur tijdens het 2de semester. Op dat moment loopt het onderzoek en de voorbereiding voor de tijdelijke tentoonstelling ‘Winkels en distributie vroeger en nu’ (werktitel – opening expo najaar 2021).   

  • Je werkt mee aan het Oral History project dat we opzetten: interviews afnemen, transcripties schrijven 
  • Je onderzoekt deelthema’s  voor de tentoonstelling en werkt vanuit archiefonderzoek en collectieonderzoek mee aan het inhoudelijk concept van de tentoonstelling. 
  • Je ondersteunt mee de participatieve collectievorming (bv publieke oproep voor foto’s en bewegend beeld, winkels en bedrijven gericht aanschrijven), organiseren van de ontmoetingsdag 

Wie zoeken we? 

  • Je werkt zelfstandig en functioneert ook goed in teamverband;  
  • Interviews afnemen schrikt je niet af; 
  • Je hebt een vlotte pen; 
  • Je legt makkelijk contacten; 
  • Je werkt zeer nauwkeurig en je bent punctueel. 

Wat hebben we jou te bieden?  

  • Je maakt onderdeel uit van het diverse en dynamische team van het Industriemuseum; 
  • Je krijgt een unieke blik achter de schermen van een museum: behoud en beheer van de collectie, vrijwilligerswerking, publiekswerking, onderzoek en bibliotheekwerking,…; 
  • Het Industriemuseum ligt op wandelafstand van het station Gent-Dampoort;  
  • Begeleiding op maat voor deze stage-opdracht door  
  • Je werkt mee aan een concreet onderzoeks- en tentoonstellingsproject. 

Meer informatie?

Neem contact op met Hilde Langeraert: hilde.langeraert@stad.gent

Uitwerking thema ‘Confectie’ voor nieuwe permanente tentoonstelling textielafdeling en website

Eind september 2018 opende de nieuwe hoofdtentoonstelling van het museum, begin mei 2019 volgde de drukkerijafdeling. Nu is de derde museumverdieping aan de beurt: de textielafdeling (opening november 2020).

Textiel weerspiegelt kleine en grote geschiedenissen en verbindt onszelf en de wereld. Een stuk stof is telkens opnieuw drager en getuige van een maakproces, van materialen en technieken, van menselijke arbeid en kennis. De textielafdeling van het Industriemuseum is een plek van verbinding en ontmoeting, waar het textielerfgoed inspireert en leidt tot nieuwe interpretaties en creaties. Vanuit de collectie, die het 19e- en 20e-eeuwse lokale textielerfgoed van Gent en bij uitbreiding Vlaanderen representeert, maakt het museum samen met bezoekers en gemeenschappen connecties met textielverhalen- en technieken van andere regio’s en culturen. De textielafdeling is een dynamische leeromgeving waar bezoekers kennis maken met het productieproces van textiel, vroeger en nu.

Het Industriemuseum wenst in de nieuwe textielafdeling ook het thema confectie op te nemen. We zoeken een gedreven stagiair die met veel goesting wil meewerken aan dit nieuwe onderdeel. De stagiair duikt in de collectie en de archieven, ondersteunt bij het afnemen van interviews en doet concrete voorstellen voor de presentatie in de tentoonstelling. De student werkt ook een verhaal uit voor de website, waar we het thema en de collectie confectie (naaimachines, snijtafels, foto’s van confectieateliers,…) uitlichten.

Als stagiair kan je ook de totstandkoming van de expo van dichtbij meemaken, een fijne ervaring!

Nieuwe permanente tentoonstelling MIAT

Het MIAT bestaat intussen 40 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot het referentiepunt voor industrieel erfgoed. Textiel is één van de pijlers van ons industriële verleden. Het gebouw, de voormalige textielfabriek Desmet-Guéquier, en de collectie van het MIAT zijn hiervan unieke Gentse getuigen. Dat zal vanaf 29 september 2018, in de gloednieuwe permanente tentoonstelling, nog beter uitkomen.

Het museum vertelt dit verhaal in verschillende lagen. In de tentoonstelling staan vier belangrijke aspecten centraal: stad en wereld, mens, machine en de textielfabriek Desmet-Guéquier. Op die manier brengt het MIAT een breed verhaal, waarbij ook het menselijke aspect en het verhaal van de stad én de site van het MIAT onder de aandacht komen .

We zoeken een enthousiaste stagiair die mee het onderzoek wil doen voor de nieuwe tentoonstelling. Concreet zou je de geschiedenis van de site van het MIAT en haar bewoners en gebruikers onderzoeken: de middeleeuwse weidegronden, de vroegste bebouwing, de textielfabriek en het huidige museum. Op basis van jouw onderzoek zullen de scenografen een tentoonstellingsconcept voor dat luik van de expo uittekenen.

Je krijgt bovendien de kans om de voorbereidingen voor de nieuwe permanente tentoonstelling van dichtbij te volgen, een boeiende ervaring!

Lespakket voor expo ‘Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu’

Op 20 november opent het MIAT een grote expo over kinderarbeid. In de expo veranderen we de camera van perspectief en laten we kinderen en jongeren aan het woord. We gaan op zoek naar de weinige bronnen die kinderen achterlieten, en ontrafelen hun levenslopen. Meeslepende verhalen, pakkende foto’s en persoonlijke spullen tonen het leven van kinderen en jongeren, vroeger en nu. Een interactieve tijdslijn toont de belangrijkste mijlpalen uit de geschiedenis van kinderarbeid in België.

We zoeken een gedreven stagiair die met veel goesting wil meewerken aan de realisatie van een lespakket voor de derde graad van het secundair onderwijs. Het materiaal biedt leerkrachten geschiedenis ondersteuning bij het opzetten van een project mondelinge geschiedenis.

De lesmap zal voorgesteld worden op de Lerarendag die het MIAT via Klasse organiseert.

Als stagiair kan je ook de opbouw van de expo van dichtbij meemaken, een fijne ervaring!

Context
Tot 4 januari 2015 loopt de expo ‘Straffe gasten. 50 jaar arbeidsmigratie’ in het MIAT. Vijftig jaar geleden gaan de eerste Turkse en Noord-Afrikaanse arbeidsmigranten aan de slag in de Gentse textielfabrieken. De textielindustrie is op dat moment de belangrijkste werkgever van deze eerste generatie nieuwkomers. In de expo ‘Straffe gasten’ nemen unieke foto’s, pakkende getuigenissen en objecten je mee naar de textielfabrieken, de beluikhuisjes en de eerste handelszaken van nieuwkomers. Je beleeft in de expo het verhaal van arbeidsmigratie naar Gent, op de plek waar het allemaal begon.

Gevraagd
De student wordt uitgedaagd om een boeiende, participatieve publieksactiviteit op te zetten. Op de Internationale Dag van de Migrant, 18 december, gaat Straffe gasten ‘live’. Mensen met een migratieachtergrond delen hun objecten, verhalen en herinneringen rechtstreeks met het publiek.

Deze activiteit wordt zo concreet mogelijk voorbereid en uitgewerkt, van idee tot afgewerkte publieksactiviteit.