Huis van Alijn

Stageplaats

Huis van Alijn

Stagementor: Marie Vandecaveye, marie.vandecaveye@stad.gent
Kraanlei 65, 9000 Gent
huisvanalijn.be

 

Als museum van het dagelijks leven beheert en onderzoekt het Huis van Alijn een collectie cultureelerfgoed van het dagelijks leven. Deze collectie is zowel inhoudelijk als op het gebied van dragers zeer divers. Het is een verzameling van herinneringen aan het veranderende dagelijks leven in de 20ste en 21ste eeuw en bestaat uit objecten, foto’s, film, kledij, documenten, affiches, geluid etc. Het Huis van Alijn zet rituelen, tradities en gewoontes centraal in de gehele werking. Materieel en immaterieel erfgoed zijn hierbij nauw met elkaar verweven.Het tentoonstellingsbeleid en bijhorend onderzoek maakt deel uit van het structurele onderzoeksplan en van het museumbeleid.

Stageopdrachten

Stage publieksgeschiedenis

Het Huis van Alijn verzamelt, beheert en onderzoekt een grote collectie cultureel erfgoed van het dagelijks leven die is opgedeeld in deelcollecties als voeding, huisraad, opgroeien, vrije tijd, etc. (zie de collectie online). Deze collectie is zowel inhoudelijk als op het gebied van dragers zeer divers en bestaat uit objecten, foto’s, film, kledij, documenten, affiches, geluid etc. Dit erfgoed weerspiegelt sociale, culturele, economische en politieke ontwikkelingen en doet dat in de eerste plaats vanuit de manier waarop deze veranderingen in het dagelijks leven beleefd werden en worden.

In het kader van een volgende tijdelijke tentoonstelling is er een vacature voor een masterstudent publieksgeschiedenis om mee te werken aan het voorbereidend onderzoek. In 2025 plant het Huis van Alijn de expo JONG (werktitel), een tentoonstelling over jeugd en jong zijn in de 20e en 21e eeuw.

Tijdens de stage brengt de student het onderwerp in kaart aan de hand van literatuurstudie en gaat in de museumcollectie op zoek naar relevante stukken (foto, film, objecten, documenten). Daarnaast verkent de student andere (museum)collecties in eigen land en internationaal en gaat op zoek naar inspirerende projecten, tentoonstellingen e.d. rond jong zijn in historisch perspectief. Tijdens de stageperiode worden ook enkele bijeenkomsten gepland met jongerenorganisaties om input te krijgen van jongeren over mogelijke thema’s, invalshoeken e.d. voor de tentoonstelling. De student volgt deze bijeenkomsten mee.

Deze stage biedt de kans aan een masterstudent publieksgeschiedenis om praktijkervaring op te doen in het werk van een historicus in een museum. De stage geeft een inkijk in de diverse taken en doelstellingen van de erfgoedwerking binnen het museum en laat de student kennismaken met werken voor en met een divers publiek. Het museum voorziet begeleiding en ondersteunt de student tijdens het gehele proces. Bij de start van de stage wordt voorzien in het meevolgen van een gidsbeurt, lectuur over het museum en de werking, en begeleiding bij opzoekingen in Studio Alijn omtrent het onderwerp en de museumcollectie.

Ontsluiten van de gebruikscollectie

Het Huis van Alijn is een museum voor iedereen. Met ons outreachlab willen we impact creëren op mensen waarbij cultureel erfgoed van het dagelijks leven wordt ingezet als tool bij welzijn- en gemeenschapsvormende activiteiten. In het kader van deze werking is er een vacature voor twee studenten publieksgeschiedenis om mee te werken aan het toegankelijk maken en ontsluiten van de gebruikscollectie.

Naast de museumcollectie die volgens museale normen bewaard en beheerd wordt, bouwt het Huis van Alijn ook een gebruikscollectie uit rond verschillende aspecten van het dagelijks leven vroeger en vandaag. Deze gebruikscollectie is een verzameling van objecten die aangeraakt mogen worden (in tegenstelling tot objecten uit de museumcollectie) en kunnen worden ingezet voor activiteiten in de zorg- en sociale sector. Instellingen en organisaties kunnen deze objecten ontlenen om er via verschillende welzijnsmethodieken mee aan de slag te gaan. Om deze gebruikscollectie optimaal beschikbaar te stellen aan zorgverleners en anderen, willen we de objecten op een toegankelijke manier beschrijven. Voor de studenten bestaat de opdracht in het vertalen van het onderzoek rond de objecten en bijhorende thema’s naar fiches met relevante info over de geschiedenis en het gebruik van de objecten. Een bijkomende opdracht is het schrijven van enkele artikels op basis van de fiches (max. 5) om te publiceren op onze online collectiepagina’s, gericht naar een breed publiek.  

Deze stage biedt de kans aan de studenten publieksgeschiedenis om praktijkervaring op te doen in het werk van een historicus in een museum. De stage geeft een inkijk in de diverse taken en doelstellingen van de erfgoedwerking binnen het museum en laat de student kennismaken met werken voor een divers publiek. Specifiek voor deze stage ligt de focus op de vraag hoe een museum aan de hand van cultureel erfgoed van het dagelijks leven impact kan creëren op de gezondheid en het welzijn van mensen. 

Het museum voorziet begeleiding en ondersteunt de studenten tijdens het gehele proces. Bij de start van de stage wordt voorzien in het meevolgen van een gidsbeurt, lectuur over het museum en de werking, en begeleiding bij opzoekingen in Studio Alijn omtrent het onderwerp en de museumcollectie. 

Contactpersoon: Marie Vandecaveye, marie.vandecaveye@stad.gent

Het Huis van Alijn opent in het najaar van 2021 de expo DE STRAAT OP (werktitel), een tentoonstelling rond het fenomeen van stoeten, processies, ommegangen, optochten etc. die plaatsvinden in de publieke ruimte, waarbij mensen samen op straat komen, met verschillende motieven. Voor de student bestaat de opdracht in het onderzoeken van één casus van een actuele publieke manifestatie (bvb. de Zinnekeparade in Brussel of de klimaatmarsen van 2019 en 2020). Belangrijk hierbij is het belichten van het historisch perspectief met oog voor hoe tradities en de terminologie errond evolueren en hoe nieuwe fenomenen ontstaan. Het onderzoek gebeurt op basis van literatuurstudie, de analyse van mediaberichten rond de casus en interviews met betrokkenen. De onderzoeksresultaten maken deel uit van de voorbereiding van de expo, maar zullen ook gedeeld worden via de verhalen en collectiepagina’s op de website van het Huis van Alijn. 

Als stagiar word je bij de voorbereiding van deze tentoonstelling maar ook bij andere projecten van het museum ingeschakeld. Het precieze takenpakket en de timing komen we in onderling overleg aan het begin van de stage overeen.

Deze stage bied je de kans om praktijkervaring op te doen in het werk van een historicus in een museum. De stage geeft een inkijk in de diverse taken en doelstellingen van de erfgoedwerking binnen het museum en laat de student kennismaken met werken voor een divers publiek. Het museum voorziet begeleiding en ondersteunt de student tijdens het gehele proces. Bij de start van de stage wordt voorzien in het meevolgen van een gidsbeurt (onder voorbehoud gezien de geldende coronamaatregelen), lectuur over het museum en de werking, en begeleiding bij opzoekingen in Studio Alijn omtrent het onderwerp en de museumcollectie.

 

Tentoonstelling over stoeten

Het Huis van Alijn, het museum van het dagelijks leven beheert en onderzoekt een een collectie cultureel-erfgoed van het dagelijks leven. Deze collectie is zowel inhoudelijk als op het gebied van dragers zeer divers. Deze collectie herinneringen aan het veranderende dagelijks leven bestaat uit objecten, foto’s, film, kledij, documenten, affiches, geluid etc. Het Huis van Alijn zet rituelen, tradities en gewoontes centraal in de gehele werking, materieel en immaterieel erfgoed is hierbij nauw met elkaar verweven. Het Huis van Alijn onderzoekt niet alleen de collectiestukken of specifieke rituelen of tradities. De context is hierbij van groot belang. Het tentoonstellingsbeleid en bijhorend onderzoek maakt deel uit van het structurele onderzoeksplan en museumbeleid. In het kader van een volgende expo is er een vacature voor een student publieksgeschiedenis om mee te werken aan het voorbereidend onderzoek.

Het Huis van Alijn organiseert een tentoonstelling rond het fenomeen stoeten, processies, ommegangen, optochten etc. In het kader van het voorbereidend onderzoek voor deze expo is er een vacature voor een student publieksgeschiedenis. Enerzijds bestaat de opdracht er in de terminologie en evolutie van het begrippenkader in kaart te brengen en anderzijds om dit toe te passen op specifieke collectiestukken van het Huis van Alijn. Belangrijk hierbij is om dit in historisch perspectief te belichten maar ook te actualiseren. Historische optochten en religieuze processies maar ook hedendaagse parades zijn onderwerp van dit onderzoek. De onderzoeksresultaten maken deel uit van de voorbereiding van de expo, maar zullen ook gedeeld worden via de verhalen en collectiepagina’s op de nieuwe website, die november 2019 wordt gelanceerd.

Deze stage biedt de kans aan een student publieksgeschiedenis om praktijkervaring op te doen in het werk van een historicus in een museum, een inzicht in de diverse taken en doelstellingen van de erfgoedwerking binnen het museum en kennis te maken met de impact van werken voor een divers publiek. Het museum voorziet begeleiding en ondersteunt de student tijdens het gehele proces. Bij de start van de stage wordt rekening gehouden met inwerking zoals het meevolgen van een gidsbeurt, lectuurbundel met kennismaking met het museum en de werking, begeleiding bij opzoekingen in Studio Alijn en de museumcollectie.

Onderzoek museumcollectie

Het Huis van Alijn is het museum van het dagelijkse leven in Vlaanderen vanaf de 20ste eeuw. De museumcollectie is een zeer uitgebreide collectie objecten, foto’s, bewegend beeld, documenten e.d. die het dagelijks leven documenteren. Achter elk collectiestuk zit een rijke geschiedenis. De evolutie van dit object, persoonlijke verhalen en de symboliek verrijken de betekenis. Omwille van het ogenschijnlijk banale van de collectiestukken zit de historiek vaak verborgen in de plooien van de geschiedschrijving. Net dat wil het Huis van Alijn op de voorgrond plaatsen. Twee studenten bachelor Publieksgeschiedenis kunnen hier aan meewerken. In samenspraak geselecteerde items uit de hoofdtentoonstelling worden onderzocht en beschreven in functie van museumteksten en een webtentoonstelling.

Een student(e) publieksgeschiedenis kan als stagiair meewerken aan de verschillende projecten in het museum. Interesse in en affiniteit met de cultuur van alledag en museumwezen zijn aanbevolen.

Een nieuw geluid in het Huis van Alijn

Op 04/12/2014, de Gentse museumnacht, opent in het Huis van Alijn de expo Piep! De onomatopee ‘piep’ bootst de scherpe klank na van een alom bekend babyspeeltje, de ‘piepers’. In 1880 verschenen de eerste versies in rubber. Toen was het nog een rariteit. Vanaf de jaren 1950 worden piepspeeltjes een massaproduct. Vormgeving, Belgische fabrikanten en het verhaal van een gepassioneerd verzamelaar van deze speeltjes staat centraal op deze expo. En geluid natuurlijk.

 Naast piepspeelgoed is er ook veel ander speelgoed dat piept, gromt, brult, tokkelt, kortom lawaai maakt. Naast de piepers zal ook geluid van ander oud speelgoed in het Huis van Alijn weerklinken. Samen met de expo opent een nieuwe museumkamer met alledaagse geluiden. Speelgoed is de eerste collectie die te horen zal zijn, in de toekomst wordt dit uitgebreid met geluiden uit andere deelcollecties. Voor de uitbouw van deze auditieve collectie over het dagelijks leven werkt samengewerkt met Aifoon vzw. Voor het Huis van Alijn is dit project een andere manier om de museumcollectie te onderzoeken en in kaart te brengen. In het kader van deze geluidencollectie- en presentatie en de expo Piep! kan een student publieksgeschiedenis stage lopen in het Huis van Alijn.