'Film en Geschiedenis' vanaf heden te verkennen op onze website

Gepubliceerd op 16-01-2019, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Trefwoorden (blogbericht, project)
Jan 16
15:45

Als geen ander slaagt het medium van de historische speelfilm erin historische thema’s en gebeurtenissen onder de aandacht te brengen van het brede publiek en in te spelen op de (collectieve) historische beeldvorming. Maar hoe breng je zoiets tot in de klas?

De op zichzelf staande website ‘Film en Geschiedenis’, gerealiseerd door de vakgroep geschiedenis van de Universiteit Gent in 2009, is vanaf heden te verkennen als onderdeel van de website van het Instituut voor Publieksgeschiedenis. Met behulp van dit platform spijker je als leerkracht je eigen ‘historische filmische geletterdheid’ en dat van je leerlingen bij met een online lessenreeks. Verdere inspiratie voor het werken met historische films in de klas vind je in meer dan 80 uitgewerkte filmbesprekingen.

Ontstaansgeschiedenis

In 2008 ontwikkelde de vakgroep geschiedenis van de UGent de website 'Film & Geschiedenis' in het kader van het onderwijsvernieuwingsproject ‘opbouw en valorisatie van een collectie bewegend beeldmateriaal voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden in de faculteit Letteren & Wijsbegeerte’ (UGent, 2008). De website wilde een reeks uitgewerkte besprekingen van historische speelfilms aanbieden, alsook een aantal verwijzingen naar websites van relevante tijdschriften en verenigingen die met film en/of geschiedenis bezig zijn.

In 2011 kreeg de website een grondige update met een online lessenreeks over de link tussen film en geschiedenis en de historische speelfilm als didactisch instrument. Deze update kaderde binnen het associatieproject ‘film en/als geletterdheid: een praktijkgericht ontwikkelingsonderzoek voor de vakdomeinen Geschiedenis en Nederlands' (AUGent, ENW Lerarenopleiding, 2009-2011)’.

Ook het aantal filmbesprekingen werd in de loop van de jaren systematisch uitgebreid, onder meer door bijdragen van SLO-studenten Geschiedenis en Cultuurwetenschappen, die in het kader van een oefening een film onder de loep dienden te nemen.

Integratie binnen de IPG-website

De historische speelfilm is niet alleen een populair publiekshistorisch genre, ook het onderwijzen van geschiedenis is de facto publieksgeschiedenis. De integratie van de website ‘Film en Geschiedenis’ binnen de website van het Instituut voor Publieksgeschiedenis is dan ook een logische stap om het voortbestaan ervan te garanderen. Het IPG engageert zich ook voor de actualisatie van het platform. 

Oproep

Bent u een grote filmliefhebber en zou u graag bijdragen aan dit platform door het toevoegen van eigen filmbesprekingen? Fantastisch! Stuur uw filmbespreking door via de contactgegevens op de pagina 'contact'. Van zodra de bespreking door de beheerders van deze site is goedgekeurd, verschijnt ze op het platform.