Welkom op de vernieuwde website van 'Film en geschiedenis' !

U kan 'Film en geschiedenis' vanaf nu verkennen als onderdeel van de webpagina van het Instituut voor Publieksgeschiedenis.

Had u login gegevens voor de oude website?
Deze zijn nu niet meer geldig. U kan echter gemakkelijk en kosteloos een nieuw account aanmaken en inloggen via het formulier in de rechter zijbalk van deze pagina!

Wat is film & geschiedenis?

Als geen ander slaagt het medium van de historische speelfilm erin historische thema’s en gebeurtenissen onder de aandacht te brengen van het brede publiek en in te spelen op de (collectieve) historische beeldvorming. Maar hoe breng je zoiets tot in de klas?

Met behulp van ‘film & geschiedenis’ spijker je je eigen ‘historische filmische geletterdheid’ en dat van je leerlingen bij met een online lessenreeks. Laat je verder inspireren door meer dan 80 uitgewerkte filmbesprekingen.

Let op: Om de bijbehorende filmfragmenten te kunnen bekijken, dien je omwille van copyrightrestricties in te loggen. Meer informatie over registratie.


Ontdek de lessenreeks

De online lessenreeks over Film & Geschiedenis beoogt een ‘historische filmische geletterdheid’ bij (toekomstige) leerkrachten. Aan de hand van 8 uitgewerkte lessen maken we hen vertrouwd met (het genre van) historische speelfilm.

 


Doorblader de filmbesprekingen

Elke filmbespreking schetst de korte inhoud van de film, de productieomstandigheden en het receptiedebat en biedt historiografische achtergrondkennis en concrete informatie voor het onderwijs.