Erfgoedcel TERF

Stageplaats

Logo Erfgoedcel TERF

Stagementor: Hugo Verhenne, hugo@bienet.be, 0496 80 82 86
Ooststraat 35, 8800 Roeselare
www.bienet.be

 

Erfgoedcel TERF is een intergemeentelijk samenwerkingsverband van 7 gemeentes (Roeselare, Izegem, Ingelmunster, Staden, Moorslede, Hooglede en Lichtervelde) rond erfgoed. Samen met de vele lokale erfgoedprofessionals en -vrijwilligers willen we het rijke lokale erfgoed zo laagdrempelig mogelijk ontsluiten voor een zo groot mogelijk publiek.

Stageopdrachten

1. Maak een erfgoed(nacht)spel in je buurt met de erfgoedapp ism de lokale jeugdbeweging!

Op zondag 25 april 2021 staat de wegens corona uitgestelde 20ste feesteditie van Erfgoeddag met als thema ‘De nacht’ in the picture. Het deed bij de erfgoedwerkers van de 5 West-Vlaamse erfgoedcellen (CO7, erfgoed Zuidwest, Kusterfgoed, TERF en erfgoedcel Brugge) een belletje rinkelen. Velen onder hen waren vroeger lid van een jeugdbeweging en herinnerden zich nog spannende nachtspelen. Waarom geen spannend Erfgoed(nacht)spel maken dat jeugdbewegingen laat kennis maken met het erfgoed uit hun buurt?

Samen met FARO - Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed - en Oetang Learning Designers werd een Erfgoed(nacht)spel bedacht in co-creatie met 12 leid(st)ers van West-Vlaamse jeugdbewegingen die zich spontaan aanmeldden na een oproep.
Met aandacht voor:

  • het erfgoed uit de buurt in kaart brengen
  • verschillende spelformats bedenken met verhaallijnen en spelopdrachten
  • het functioneel vertalen hiervan naar de Erfgoedapp
  • de praktische uitwerking en taakverdeling tussen jeugdbeweging en erfgoedorganisatie

Uiteindelijk leidde dit tot een Erfgoed(nacht)spel voor leden van jeugdbewegingen tussen 13 en 16 jaar.

Maar niet zomaar een spel, want:

  • met een erfgoedtwist
  • te spelen in elke gemeente
  • op basis van een app
  • Of: een interactief spel gekruid met lokale historiek, verpakt in een app!

Dit erfgoedspel kent zijn try-out nu in oktober/november met de leden van de lokale jeugdbeweging in elke stad van de deelnemende West-Vlaamse erfgoedcellen (Ieper, Kortrijk, Roeselare, Brugge en Oostende).

Na deze try-outs wordt het format en de toolkit ook aan andere erfgoedorganisaties in Vlaanderen aangeboden tijdens het Groot Onderhoud op 1 december te Mechelen, zodat ook zij met jeugdbewegingen uit hun regio aan de slag kunnen en er overal in Vlaanderen erfgoedspelen ontstaan.

Opdracht:

  • duik in de wondere wereld van de erfgoedapp ter kennismaking
  • kies één of (liefst) meerdere van deze plekken uit om in samenspraak met de lokale erfgoedcel mee de try-out van het erfgoedspel door de lokale jeugdbeweging te beleven én maak er ondertussen een sfeer- of impressiefilmpje van
  • help mee de laatste kinderziektes van het spel uit de erfgoedapp te halen of voeg er extraatjes of andere mogelijkheden aan toe
  • maak een compilatie van maximaal 2’ van de verschillende sfeerfilmpjes die dan getoond wordt als smaakmaker op het Groot Onderhoud op 1 december

Opdracht :

Ondersteun de geïnteresseerde erfgoedorganisaties die ook in hun stad of dorp in Vlaanderen aan de slag willen gaan met een lokale jeugdbeweging om een lokaal erfgoed(nacht)spel in elkaar te boksen via de erfgoedapp.
Je ondersteuning kan vele vormen aannemen, af te spreken met de startende erfgoedorganisatie :
- mee bedenken van concept en invulling van het lokale erfgoed(nacht)spel met aandacht voor historische plekken zoals gebouwen, monumenten, landschappen, volksverhalen, tradities, … (creatieve fase)
- ontsluiting ervan via invoer in de erfgoedapp waarbij je de verschillende mogelijkheden en toepassingen ervan exploreert (technische fase)
- mee bedenken van de communicatie- en promotie mogelijkheden van dit lokaal erfgoed(nacht)spel (uitrolfase)
- mee beleven van het te spelen erfgoed(nacht)spel en ondertussen sfeerbeelden ervan maken voor compilatiefilmpje achteraf (uitvoeringsfase)

2. Help mee met de geboorte van reus Jempi (wijlen Jean-Pierre Monseré, wereldkampioen wielrennen in 1970)

Reusselaere, de Roeselaarse reuzenvereniging die de grootste reuzenfamilie in Vlaanderen beheert (17 in totaal!), speelt al enkele jaren met het idee om van de lokale wielerheld een reus te maken. Volgend jaar dienen zich echter enkele sterke aanknopingspunten met deze wielrenner aan zoals in:
- maart 2021: 50 jaar geleden overleden, 10de editie Grote Prijs JP Monseré, 75ste editie wielerklassieker ‘Dwars door Vlaanderen’ die telkens in Roeselare start
- september 2021: wereldkampioenschap in Vlaanderen gereden

KOERS, museum van de wielersport, in Roeselare sprong daarom mee op de kar en samen zetten ze een project op om de nieuwe reus Jempi te laten geboren worden in maart volgend jaar.
Hierbij kiezen ze voor een lokale verankering: een reus maken van en voor de wielergekke stad die Roeselare is en ook zich zo verder wil profileren. Zo wordt de reus gemaakt via een samenwerking tussen leerlingen metaalbewerking/mechanica van VTI en leerkrachten van SASK (stedelijke kunstacademie) Roeselare en krijgt dit project volop inhoudelijke en financiële steun van erfgoedcel TERF. Ook Histories vzw verleent zijn expertise in dit project.

Opdracht:

  • help dit najaar mee een verrassende en creatieve communicatie- en promotiecampagne op te zetten waarbij je reus Jempi van ‘the making of’ tot het moment van de geboorte in beeld blijft brengen bij het brede publiek via allerlei promoacties en communicatiekanalen (wat zet je in wanneer, via welke middelen en met wie?) - planningsfase
  • help mee de aanloop naar de geboorte van reus Jempi in februari en maart 2021 aan te kondigen aan het brede publiek (uitrol communicatie- en promotiecampagne) – uitvoeringsfase

Beide stageopdrachten bieden je:

  • een aangename en verrijkende werksfeer
  • begeleiding op maat
  • de mogelijkheid om je creatief uit te leven, je skills aan te scherpen
  • nieuwe contacten, uitbreiding van je professioneel netwerk

Dienstencentrum GID(t)S vzw verbindt

Dominiek Savio, Mariasteen, Molendries, Jobcentrum en Orthotaal. In de domeinen ZORG, ONDERWIJS en WERK zijn we een GIDS voor personen met een beperking, zowel in ons centrum als in de hele provincie West-Vlaanderen. Dienstencentrum GID(t)S gelooft in de mogelijkheden van personen met een beperking en creëert voor hen maximale kansen op een gelukkig en zinvol leven.

Dienstencentrum GID(t)S kent haar oorsprong in 1958 met de oprichting van het Dominiek Savio Instituut. Wat startte met enkel een school voor kinderen met een (neuro-)motorische beperking, breidde uit tot een groep van een woon – en zorgcentrum, twee maatwerkbedrijven (beschutte en sociale werkplaatsen) en een gespecialiseerde opleidings- en begeleidingsdienst voor mensen met een arbeidsperking. Om al deze evoluties in kaart te brengen, werd samen met erfgoedcel TERF, een mondeling geschiedenisproject opgezet. Er werden 10 oud-personeelsleden uit alle segmenten van de organisatie geïnterviewd met een gestandaardiseerde vragenlijst, alsook gefilmd tijdens een wandeling op het domein. Want ook het domein kende al heel wat veranderingen. De opnames leggen de vele herinneringen en anekdotes op een mooie manier vast.

Naast deze audio- en videobronnen (waarvan al een groot deel getranscribeerd) beschikt GID(t)S ook over een heel uitgebreid archief met unieke foto’s en documenten. Men is momenteel gestart met een uitgebreide inventarisatie en ontsluiting.

Stageopdracht

in 2018 kan GID(t)S terugblikken op 60 jaar werking. Dat is het uitgelezen moment om met het vele materiaal aan de slag te gaan. De stage-opdracht bestaat erin om een inventaris en selectie te maken van het materiaal alsook een voorstel (en eventueel uitwerking) te maken voor een publieksgericht product. Dit kan van alles zijn: een boek, tentoonstelling, virtuele rondleiding, theaterwandeling, …. Een mix tussen innovatie en traditie is hierbij een mooie extra.

Profiel:

  • Sociaal-voelend
  • Interesse in lokaal erfgoed en storytelling
  • Out-of-the-box denker
  • Efficiënt en zelfstanding kunnen werken
  • Teamplayer

Dit bieden wij aan:

  • Interessante en boeiende stage in een jong en gedreven team.
  • Praktijkgerichte werkervaring bij zowel de erfgoedcel  als dienstencentrum GID(t)S. (De standplaats is bij de erfgoedcel maar wel in nauw overleg met de medewerkers van GID(t)S )
  • Goede balans tussen begeleiding en autonoom werken
  • Afwisselend inhoud en opdrachten

(1) Intergemeentelijk publieksgericht project archieven

Erfgoedcel TERF wil samen met de archieven van de verschillende gemeentes een publieksgericht project uitbouwen, met als doel enerzijds het maatschappelijk draagvlak voor archieven te vergroten en anderzijds het grote educatieve potentieel van archieven aan scholen kenbaar te maken.

Profiel:

  • studenten archivistiek, geschiedenis, publieksgeschiedenis, cultuurmanagement,…
  • interesse in archieven en lokale geschiedenis
  • creatieve geesten met vernieuwende maar haalbare ideeën om het archiefbewustzijn bij zowel scholen als de bredere bevolking te verhogen
  • efficiënt en zelfstandig kunnen werken
  • open geest

Dit bieden we aan:

  • Interessante en boeiende stage in een jong en gedreven team
  • Goede balans tussen begeleiding en autonoom werken
  • Afwisselende inhoud (7 verschillende archieven, 7 verschillende verhalen)
  • Praktijkgerichte werkervaring

(2) ReuzenRevival

Met het reuzenproject willen we een breder maatschappelijk draagvlak creëren voor de reuzen uit onze regio, en dit bij zowel de verenigingen als het brede publiek. We streven niet enkel een materiële restauratie na, maar ook een echte heropleving waarbij reuzen actief ingebed worden in het brede sociale, maatschappelijke en culturele leven. Er wordt gestreefd om heel wat reuzen in the picture te zetten tegen Erfgoeddag 2015.

Stage: dit najaar worden er heel wat activiteiten rond reuzen georganiseerd, waaronder een eerste publieksmoment in november en een reuzenambulance –tour in december. De stage-opdracht bestaat erin om het beschikbare materiaal over de reuzen in onze regio op te sporen en de gefaseerde heropleving ervan op te volgen en te vertalen naar een ludieke en laagdrempelige publieksactiviteit in het kader van Erfgoeddag 2015.

Profiel

  • Studenten geschiedenis, publieksgeschiedenis, cultuurmanagement, …..
  • Interesse in immaterieel erfgoed (tradities, processies, ambachten…) en lokale geschiedenis
  • Out-of-the-box denker
  • Efficiënt en zelfstandig kunnen werken
  • Teamplayer

Dit bieden we aan:

  • Interessante en boeiende stage in een jong en gedreven team
  • Goede balans tussen begeleiding en autonoom werken
  • Afwisselende inhoud en opdrachten (7 verschillende gemeentes met elk hun eigen reuzen en tradities)
  • Praktijkgerichte werkervaring