Boek: Geloven in Gent

Gepubliceerd op 08-09-2015, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Sep 8
10:00

Geloven in Gent. Plaatsen van het religieuze verleden. Gentse religieuze 'lieux de mémoire'. Dat is het onderwerp van het boek 'Geloven in Gent. Plaatsen van het religieuze verleden'. Een nieuwe publiekshistorische publicatie van het IPG die op 22 september wordt voorgesteld in de Sint-Baafskathedraal.

Geloven in Gent is een boekinitiatief van em. prof.dr. Marcel Storme (faculteit Rechten) en werd gerealiseerd door een redactiecollectief van de Vakgroep Geschiedenis en het Instituut voor Publieksgeschiedenis. De fotografie was in handen van Benn Deceuninck.

 

 

Plaatsen van het religieuze verleden

Publieke plaatsen van herinnering. Daar waar verleden en heden elkaar aanraken, waar men geschiedenis voelt. In het boek gaan verschillende auteurs op zoek naar sporen van wat geloof in de stad Gent tot stand heeft gebracht. Drieëndertig bekende en minder bekende sites van het Geloven in Gent worden opgedolven, omkleed met nieuwe fotografie en voorzien van historische essays. Op basis van hun dominante karaktertrek zijn ze ingedeeld in:

  • plaatsen van macht en triomf
  • plaatsen van devotie
  • plaatsen van katholieke cultuur
  • plaatsen van geloofspraktijk
  • plaatsen van confrontatie

Het gaat om kerken en abdijen, maar ook om krantenredacties, gildehuizen, heilige grotten, kastelen, wijken, ziekenhuizen, hotels en markante privéwoningen. Een gevarieerde ‘atlas’ dus, met een panoramisch zicht op het verleden van de stad.

Praktische informatie

Ruben Mantels, Anne-Laure Van Bruaene, Christophe Verbruggen en Gita Deneckere, Geloven in GentPlaatsen van het religieuze verleden (Academia Press, 2015), 304 pagina’s - ISBN 978 90 382 2542 5 - € 34,99 / Fotografie Benn Deceuninck

Vanaf 15 september 2015 in de boekhandel of te bestellen via www.academiapress.be

Feestelijke boekpresentatie

Wanneer? Dinsdag 22 september 2015, 10u Waar?  Sint-Baafskathedraal, Gent. Aanvullend receptie in Sint-Baafshuis Reserveren? Aanwezigheid bevestigen via info@academiapress.be