Collaboratie tijdens Wereldoorlog II

Gepubliceerd op 25-10-2017, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Trefwoorden (blogbericht, project)
Oct 25
10:15

De collaboratie en repressie tijdens en na de Tweede Wereldoorlog sloeg wonden in België. De spanning verdween nooit helemaal en meer dan 70 jaar na datum worstelen ook veel kinderen en kleinkinderen van collaborateurs nog altijd met dit verleden. 
Een nieuwe publicatie, een reeks op Canvas, online vraaggesprekken met experts en een debat bedienen iedereen geïnteresseerd in deze episode op z'n wenken. 

 

Boek: 'Was opa een Nazi?'

Wereldoorlog II veroorzaakt heden ten dage deining. De oorlogsroman Wil van Jeroen Olyslaegers krijgt lovende kritieken (de auteur is 30 november te gast in het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis). Het Rijksarchief-CegeSoma presenteerde onlangs hun omvangrijk virtueel platform over de Tweede Wereldoorlog.

Ook de in september verschenen publicatie Was opa een Nazi?, verkrijgbaar in het Nederlands en Frans, past in dit rijtje. Het boek is het nieuwe standaardwerk voor iedereen die een overzicht wil van de actuele stand van zaken van het historisch onderzoek naar de collaboratie en repressie. Tegelijk is het een soort handboek voor mensen die willen speuren naar het oorlogsverleden van de eigen familie. Auteur en trekker van het boek Koen Aerts (UGent) gaf in De Standaard een interview over het hedendaagse collectief geheugen en de relevantie van het thema.

Canvasreeks: 'Kinderen van de collaboratie'

De reeks werkt in de traditie van onderzoeksjournalist Maurice De Wilde en zijn legendarische documentairereeksen in de jaren 1980 en begin jaren 1990 omdat taboes ook nu niet uit de weg worden gegaan. Maar tegelijkertijd wijkt de reeks ook van De Wildes methodes af omdat ze de getuigen niet aan een kruisverhoor onderwerpt. De trailer voor de reeks kan je hier bekijken.Koen Aerts werkte ook mee aan de nieuwe televisiereeks Kinderen van de collaboratie die vanaf dinsdag 7 november van start gaat op Canvas. In 7 afleveringen komen 14 mensen aan bod voor wie de (vermeende) collaboratie van hun ouders vormend was voor hun eigen leven. 

Online vragenstellen en debat

Ook het debat SS of IS, wat te leren uit het verleden? in de Bozar in Brussel op dinsdag 5 december dient dit doel. (De)radicaliseringsexperts en historici debatteren over de gelijkenissen en verschillen tussen toen en nu. Terzake-anker Annelies Beck modereert het gesprek tussen onder andere Christophe Busch (Kazerne Dossin), Rudi Vranckx (VRT), Lore Colaert (Vlaams Vredesinstituut) en - opnieuw - Koen Aerts (UGent). De Canvasreeks Kinderen van de collaboratie mikt op maatschappelijk debat en het bijsturen van verwrongen collectieve beeldvorming. Daarom geeft Canvas de kijker de mogelijkheid om na drie afleveringen (op 7 en 21 november en 12 december) via Facebook Live hun vragen te stellen aan Koen Aerts en aan eindredacteur Geert Clerbout

 


De onmisbare gids voor wie wil speuren naar het familiale oorlogsverleden. 


Rechts historicus Koen Aerts aan het woord tijdens de boekvoorstelling van 'Was opa een Nazi?'.


Canvasreeks 'Kinderen van de collaboratie' loopt vanaf 7 november 2017