Publiekswerking
Er staan enkele valorisatieprojecten op stapel waarvoor we jullie warm hopen te maken en waarvoor jullie hulp een grote meerwaarde kan betekenen. Ben je gebeten door erfgoed en geschiedenis, heb je een vlotte pen, kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden en toch op genuanceerde wijze een verhaal brengen? Dan zijn wij op zoek naar jou! Ervaring met social media is een pluspunt, maar geen vereiste. We zijn op zoek naar studenten die zelfstandig en met de nodige verantwoordelijkheidszin werken, en bereid zijn om na wekelijks overleg met de begeleider(s) hun output bij te sturen en verder af te stemmen op het eindproduct. We verwachten dat jullie actief aan de slag gaan met aangereikte ideeën, creativiteit en eigen inbreng worden erg op prijs gesteld.
- Word gastcurator bij de Bijzondere Collecties: je bereidt een tentoonstelling voor (analoog en digitaal), ofwel een ander publieksgericht product (bv. een reeks interviews, een magazine, …) over een samen te bepalen thema of een specifiek genre uit de collectie (bv. (de)kolonialisme, bibliofiele uitgaven, perkamenten boekbanden, humor, mythologie, boekillustraties, …). Ook mogelijk is de toepassing van bepaalde theorieën uit je opleiding of bv. een onderzoeksvraag uit je scriptie, die je toelicht voor een breed publiek aan de hand van door jou gekozen boeken/documenten uit de collectie.
- Erfgoeddag: je wordt betrokken bij de jaarlijkse activiteit van de afdeling (i.s.m. de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap en het Universiteitsarchief) voor Erfgoeddag (concept, organisatie, communicatie, …). In 2023 werken we rond het thema ‘Dieren’, vanuit verschillende invalshoeken: dieren in boeken, dieren als materiaal om boeken of papier te vervaardigen, …
- Word vliegende reporter: de afdeling Bijzondere Collecties en het Universiteitsarchief zijn al gestart met het interviewen van personen die een sterke band hebben (gehad) met deze universiteit. Je werkt mee aan deze interviews, zowel aan de voorbereiding, het bijwonen of leiden van de gesprekken, en de nazorg. Je werkt ook mee aan een publieksvriendelijke ontsluiting van sommige gesprekken. Er zijn meerdere invalshoeken mogelijk:
- Voor de 20ste verjaardag van UAntwerpen: In 2003 fuseerden het RUCA, UFSIA en UIA tot de Universiteit Antwerpen. In voorbereiding op de 20ste verjaardag van de UAntwerpen wordt er een publicatie voorbereid. We zoeken een student die aanwezig kan zijn bij deze interviews om de teksten uit te typen, maar ook om bv. extra vragen te stellen, of om met de opgedane bagage zelf een aantal andere personen te interviewen. Ter voorbereiding en ondersteuning van de interviews maak je gebruik van bronnen en objecten uit het Universiteitsarchief en uit de collectie Academisch Erfgoed. Idealiter in het eerste semester.
- Voor Kunst op de Campus: Kunst zet aan tot kritisch kijken, tot nadenken en tot wegdromen. Kunst leidt tot dialoog en confrontatie, en sluit om die redenen naadloos aan bij de opdracht van een universiteit. Met haar zeer diverse collectie van meer dan duizend werken, verspreid over de verschillende campussen, is kunst hier alomtegenwoordig. Vele medewerkers en studenten hebben een mening over de kunstcollectie, of ze hebben favoriete werken. Voor dit project leg je een lijst aan van te interviewen personen. Het gaat om mensen die vanuit verschillende functies of rollen te maken hebben (gehad) met de kunstcollectie van de universiteit. Je neemt ook zelf interviews af en werkt mee aan de ontsluiting ervan.
Ontsluiting
Hoe kunnen we collecties van de bibliotheek op zo’n manier ontsluiten dat een gebruiker meteen ziet wat voor werken er te vinden zijn? Hoe kunnen we metadata inzetten om de collecties inhoudelijk in de verf te zetten? Ben je iemand die het bos blijft zien door de vele bomen? Werk je nauwgezet en heb je affiniteit met het aanmaken en bewerken van metadata? Dan is dit misschien iets voor jou. We bespreken, samen met de collega’s van onze bibliotheeksoftware, een project rond IIIF – een vorm van metadata die het mogelijk maakt om afbeeldingen onderling en wereldwijd uit te wisselen. In het verleden waren er projecten rond Wikimedia en geotagging. We staan open voor voorstellen van studenten, en denken graag mee na over een concrete uitwerking.