1. Promoot eens een erfgoedcollectie!
De focus van de collectie van de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap maakt dat het erfgoed aansluit bij talrijke aspecten van de religieuze cultuur en de volksdevotie. De vele devotieboekjes, (boekjes met geestelijke oefeningen, voorbeeldige levens, mirakelverhalen, gebedsblaadjes…), en de omvangrijke collectie devotieprenten bieden een uitstekende toegang tot de geleefde religieuze praktijk.
Wij zoeken enthousiaste studenten, liefst met enige kennis van de katholieke cultuur, die met een open geest meewerken aan de publieke valorisatie van de collectie. Hij/zij presenteert op een creatieve manier een bepaalde deelcollectie (bv. de mirakelverhalen…), of een collectiestuk (een merkwaardige prent of handschrift) of schrijft een boeiend verhaal rond een thema gestoffeerd met objecten uit onze collectie (armenzorg, geloven in de stad, omgang met de dood, pijn en lijden…). Met je verhaal laat je zien hoe deze objecten gefunctioneerd hebben in de geloofsbeleving. De vorm waarin deze presentatie verpakt wordt is vrij te bepalen. Het kan gaan om een fysieke tentoonstelling, een webpresentatie, een blogbericht….
Deze opdracht kan zowel in het eerste als in het tweede semester uitgevoerd worden.
2. Unieke stukken, unieke getuigen!
We zoeken een enthousiaste student met enige affiniteit met de katholieke cultuur om het belang van de unieke getuigen van het spirituele en devotionele leven in de Lage Landen in onze collectie te vertalen naar een breder publiek. De vorm waarin dit verhaal geschreven wordt is bespreekbaar en ook inhoudelijk zijn er verschillende invalshoeken mogelijk.
Voorbeeld 1: Het beeld kreeg tijdens de Contrareformatie een cruciale rol toebedeeld bij het stimuleren en verdiepen van de individuele geloofsbeleving. Kerken, kapellen en kloosters werden rijkelijk versierd met wandschilderingen, beeldhouwwerken, schilderijen en brandglasramen; Mariabeelden verschenen in het Antwerpse straatbeeld. Ook in het religieuze boek won het beeld aan belang. Geïllustreerde heiligenlevens, mirakelverhalen, meditatieboekjes maar ook losse devotieprenten die in kerkboeken bewaard werden, waren zeer gegeerd.
Aan de hand van een selectie van geïllustreerde Antwerpse zeventiende-eeuwse drukken breng je de boekillustratie in kaart: welk type illustraties werd gebruikt (front, vignet, geïllustreerde titelpagina, illustraties binnen/buiten collatie); wie waren de graveurs; wat wordt er getoond; en vertellen deze illustratie iets over de gangbare geloofspraktijk van die tijd?
Voorbeeld 2: De collectie oude drukken bevat nogal wat verzamelbundeltjes (convoluten) met soms meer dan honderd gebedsblaadjes. Wat vertelt zo’n bundeltje over de geloofsbeleving, wie bracht ooit deze afzonderlijk gedrukte gebedsblaadjes in één band samen? Welke gebeden komen erin voor? Zijn het vooral smeekbeden, gericht tot Maria en andere populaire heiligen, of zit er ook ander materiaal tussen? Welke bundeltjes zijn geïllustreerd en welke niet?
Voorbeeld 3: De collectie handschriften telt een groot aantal boeken uit de zeventiende en achttiende eeuw, dat nog weinig is bestudeerd. (1) Kies enkele verwante exemplaren om nader te onderzoeken en te presenteren (inhoudelijk, materieel, relatie met gedrukte bronnen, context van ontstaan); of (2) maak een vergelijking van al deze handschriften en stel een typering op (inhoudelijk, materieel, relatie met gedrukte bronnen); of (3) bekijk alle geïllustreerde handschriften en onderzoek de relatie tussen tekst en beeld, of de relatie tussen de prenten in de handschriften en dezelfde prenten in gedrukte boeken.
Deze opdrachten kunnen zowel in het eerste als tweede semester uitgevoerd worden
3. Je Masterscriptie: een verhaal voor het brede publiek!
Als je een masterscriptie maakt op het domein van de religieuze geschiedenis of de devotionele boekcultuur kunnen we in overleg een voorstel ontwikkelen dat in het verlengde ligt van je onderzoek maar dan afgestemd op het brede publiek.
Deze opdracht kan in het eerste en tweede semester uitgevoerd worden.