In het kader van onze vernieuwingen hebben we 2 stageplaatsen beschikbaar voor masterstudenten in het tweede semester van het academiejaar 2022-2023.
1. Projectmedewerker museumtuin: historische fruit- en graansoorten
Met het project 'Museumtuin 2.0' wordt het 1,8 ha grote domein van het Bakkerijmuseum getransformeerd tot een belevingsvolle ontmoetingsplaats met aandacht voor natuur, ecologie en korte keten. Er wordt onder andere een samen- en pluktuin gerealiseerd, een graanakker, een speelzone met speelnatuur voor kinderen, een poel, … De historische hoevegebouwen worden zo opnieuw omgeven door natuur. Het museum wil voluit inzetten op korte keten en het bewustzijn hierrond vergroten bij de bezoekers. De tuin krijgt dus ook een educatieve functie, waarbij bezoekers meer te weten komen over verschillende graan- en fruitsoorten, groenten, planten, veldbloemen, … Via infoborden en de erfgoedapp worden bezoekers geïnformeerd over de historiek van het domein en over de granen, fruit, noten en andere gewassen die in de brood- en banketbakkerij eeuwenlang worden gebruikt. In het kader van je stage bereidt je het nieuwe bezoekersparcours mee voor en denk je na over educatieve activiteiten in de museumtuin. Het takenpakket bestaat onder andere uit:
- Historisch onderzoek naar de site Zuidgasthuishoeve
- Historisch onderzoek naar graangewassen, fruitbomen/struiken in de noordelijke Westhoek
- Historisch onderzoek naar fruit- en notenrassen verwerkt in gebak
- Het schrijven van publieksteksten en het verwerken van de informatie in het bezoekersparcours (infoborden en erfgoedapp)
- Mee nadenken over educatieve activiteiten in de toekomstige museumtuin
Wie zoeken we?
- Je kan zelfstandig en gestructureerd werken
- Je bent proactief ingesteld en gaat uitdagingen niet uit de weg
- Je hebt een vlotte pen
- Je bent leergierig en flexibel
- Je hebt interesse in natuur, geschiedenis, ecologie en het bakambacht
- Je legt vlot contacten en kunt goed in team werken
Meer informatie of vragen?
Neem contact op met Nele Behaeghel: nele@bakkerijmuseum.be
2. Projectmedewerker broodcultuur in Vlaanderen en België
Samen met een werkgroep zet het Bakkerijmuseum een participatief traject op om de broodcultuur te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed. Om het brede publiek te betrekken bij het traject zetten het museum en de werkgroep in 2023 verschillende acties op poten, o.a. een interviewproject. Tijdens je stage volg je dit project van dichtbij mee op. Taken zijn onder meer:
- Interviews afnemen bij bakkers & broodconsumenten over o.a. broodtradities vandaag en het ambacht
- Interviews verwerken, themaverhalen schrijven en publiceren op de projectwebsite 'broodcultuur'
- Polls lanceren op sociale media-kanalen
- Historisch onderzoek voeren naar broodcultuur in Vlaanderen
Wie zoeken we?
- Je kan zelfstandig en gestructureerd werken
- Je bent proactief ingesteld en gaat uitdagingen niet uit de weg
- Je legt vlot contacten en kunt goed in team werken
- Interviews afnemen schrikt je niet af
- Je hebt een vlotte pen
- Je bent leergierig en flexibel
- Je hebt interesse in het bakambacht en broodcultuur
Meer informatie of vragen?
Neem contact op met Ina Ruckebusch: ina@bakkerijmuseum.be