Publiekswerking en -programmatie
Expo Democratische Turkse Volksvereniging (DHKD)
De Democratische Turkse Volksvereniging (DHKD) is een van de oudste 'zelforganisaties' van het land en een pionier in Vlaanderen wat betreft de strijd voor rechten, emancipatie en integratie van minderheden. Ze werd officieel opgericht in 1981 door een groep progressieve Turkse Gentenaars en bleef zich veertig jaar lang actief inzetten voor de stedelijke en Vlaamse samenleving. Zo stond ze mee aan de wieg van het debat rond migrantenstemrecht, de strijd tegen onderwijsdiscriminatie, racisme en gender-ongelijkheid.
Naar aanleiding van de 40-jarige verjaardag van DHKD werd in 2021 een erfgoedtraject opgestart om de geschiedenis van deze pioniersvereniging te bewaren, onderzoeken en ontsluiten. In dit traject nemen jongeren van DHKD (derde generatie) het voortouw om archieven te verzamelen, interviews af te nemen en een narratief te vormen dat niet alleen relevant is voor het verleden, maar ook in de huidige context én voor de toekomst. Hoe komt het dat sommige problemen zelfs na veertig jaar strijd niet zijn opgelost? En op welk vlak zijn er wél veranderingen merkbaar? Het traject landt in 2023 met een expo in Amsab-ISG onder de titel ‘Wij zijn nooit de Turken geweest’.
De stagiair zoekt mee naar materiaal over DHKD, vult de tijdlijn van DHKD aan en helpt bij de organisatie van een randprogramma tijdens de expo.
Programmatie bij de expo over Lucie Kamusokera
Op 10 november start bij Amsab-ISG een tentoonstelling met werken van Lucie Kamusokera. Deze Congolese kunstenares borduurt de geschiedenis van de Democratische Republiek Congo op jutezakken. Een tentoonstelling die qua randactiviteiten en communicatie heel wat potentieel biedt.
Schafttijd
Tijdens de Week van de Smaak (21-27 november) organiseren we in het kader van het schafttijdproject (zie: schafttijd.org) lunchcauserieën rond de schafttijd van onder meer muzikanten (wat staat er op hun rider?). We willen daarbij in samenwerking met een organisatie gericht op voedselverspilling een lunch aanbieden.
Wil je ons bij de voorbereiding, de organisatie en de communicatie van deze activiteiten helpen? Ben je nieuwsgierig naar de opbouw van een tentoonstelling? Wil je weten hoe het er achter de schermen aan toe gaat in het erfgoedveld?
Wij zoeken we een enthousiaste creatieveling die makkelijk contacten legt, zowel zelfstandig als in groep goed functioneert en over een vlotte pen beschikt. Affiniteit met de onderwerpen en kennis van het Frans zijn pluspunten. Wij ondersteunen je om jouw inventieve ideeën naar de praktijk te vertalen.
Aan de definitieve toewijzing gaat een verkennend gesprek met de mentor vooraf.