Tekst en beeldredactie Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (NEVB)
De afgelopen twintig jaar is de Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging (NEVB) uitgegroeid tot een onmisbaar werkinstrument voor historici, letterkundigen en eigenlijk iedereen die zich wel eens met de geschiedenis van de Vlaamse beweging bezighoudt. Deze geüpdatete versie van de eerste editie uit 1973-1975 vertelt in duizenden lemma’s en een zeventigtal essays (de zogenaamde ‘overzichtsartikelen’) de even complexe als intrigerende verhalen van talloze figuren en organisaties die samen de ontwikkeling van deze nationale beweging representeren, vanaf negentiende eeuw tot aan het eind van de twintigste eeuw.
Het ADVN | archief voor nationale bewegingen heeft het plan opgevat om die rijkdom aan geschiedkundige verhalen als het ware te “vertalen” naar de 21ste eeuw. Niet alleen zijn er heel wat lemma’s die na twintig jaar een update verdienen, er zijn inmiddels ook tal van nieuwe thema’s, personen en groeperingen die in de encyclopedie opgenomen dienen te worden. Komt daar nog eens bij dat een papieren encyclopedie, hoe fraai ook om de boekenkast mee te stofferen, vandaag alternatieve media naast zich duldt. Onze ambitie is daarom om de Nieuwe Encyclopedie om te turnen tot een digitaal work in progress, een dynamisch online-instrument dat steeds open blijft voor aanvulling, verandering en nieuwe perspectieven. Van eigentijdse politiek en (post)kolonialisme tot (sociale) media en genderstudies: de meest diverse onderwerpen en invalshoeken worden op dit ogenblik in de digitale Encyclopedie geïntegreerd. Bovendien worden de overzichtsartikelen en sommige lemma’s ook in het Engels aangeboden, waardoor deze Encyclopedie hét standaardwerk moet worden voor zowel nationale als internationale onderzoekers, journalisten, studenten, leerkrachten en anderen die iets willen bijleren over de vele facetten van de Vlaamse beweging.
Deze digitale Encyclopedie is kortom een bijzonder ambitieus project dat een breed gedragen samenwerking vereist. Niet alleen werken tal van professionele onderzoekers mee aan de Encyclopedie, ook studenten kunnen een belangrijke rol spelen in de totstandkoming van het project: door teksten na te lezen, door zelf mee te schrijven of door beelden te zoeken.
Stage als tekstredacteur: werk mee aan een encyclopedie
Inzet
Werk mee aan de digitale Encyclopedie van de Vlaamse beweging. Schrijf zelf een of meerdere lemma’s, doe ervaring op met tekstredactie en ga creatief aan de slag met je onderzoeksresultaten.
Output
De meerwaarde van een stage als encyclopediemedewerker is onder meer dat je werk concrete resultaten oplevert die mooi staan op je cv:
- Je werkt mee aan een of meerdere artikels in een vooraanstaande wetenschappelijke encyclopedie;
- Je wordt vermeld in het overzicht van betrokkenen bij het project;
- Je krijgt de kans om met je skills als historicus bij te dragen aan de communicatie rond de Encyclopedie: presenteer je werk aan het toekomstige lezerspubliek in de vorm van een Facebookpost
>Meer informatie?
Als projectmedewerker ben je niet alleen van grote waarde voor de ontwikkeling van de Encyclopedie, je doet zelf ook heel wat interessante en belangrijke ervaringen op die later nog van pas komen. Het is zeker het vermelden waard dat een zelfgeschreven lemma mooi staat op je cv als beginnend onderzoeker, maar ook voor wie niet specifiek academische ambities heeft, is dit een mooie kans: je oefent je erin om een complex verhaal op een gebalde en vlotte manier te vertellen en je traint je kritische blik bij het nalezen van teksten en je verrijkt je met inzichten uit de Digital Humanities.
Stage als beeldredacteur: illustreer een encyclopedie
Opdracht
In 2023 verschijnt de derde en digitale editie van de Encyclopedie van de Vlaamse beweging (DEVB). Deze digitale encyclopedie wil wetenschappelijke kennis over de Vlaamse beweging in de vorm van duizenden vlot leesbare en aantrekkelijk gepresenteerde lemma’s toegankelijk maken voor een breed publiek. Cruciaal daarbij is dan ook de zoektocht naar sprekende illustraties. De DEVB-redactie doet hiervoor graag een beroep op je vaardigheden als historicus-in-wording. Deze stage heeft bovendien een directe, publieksgerichte component: je creëert op geregelde basis een Facebook- en Instagrampost, waarin je aan de hand van een beeld dat je gevonden hebt een verhaal vertelt.
Concreet
Voor ieder lemma zoeken we minstens 1 afbeelding aan de hand van catalogi van archiefinstellingen zoals Amsab-ISG, Cegesoma, Liberas, Letterenhuis en ADVN. Iedere afbeelding moet worden voorzien van een bijschrift, waarin kort de context wordt geschetst van wat te zien is, alsook de maker van het beeld en de betreffende archiefinstelling worden vermeld. Als er zich treffende beelden aandienen, presenteer je die alvast aan het toekomstig lezerspubliek in de vorm van een even bondige Facebook-post, bij wijze van voorproefje.
Als beeldredacteur ben je niet alleen van grote waarde voor de ontwikkeling van de Encyclopedie, je doet zelf ook heel wat interessante en belangrijke ervaringen op die later nog van pas komen. Een vermelding op de website staat mooi op je cv als beginnend historicus. Bovendien oefen je je erin om een complex verhaal in één beeld te vatten en je traint je kritische blik in het omgaan met historische beelden.