Abdijmuseum Ten Duinen

Stageplaats

Logo Abdijmuseum Ten Duinen

Stagementor: Nick Herweyers, nick.herweyers@koksijde.be 
Koninklijke Prinslaan 6, 8670 Koksijde
https://www.tenduinen.be/nl

 

Het Abdijmuseum Ten Duinen is één van de twee gemeentelijke musea van Koksijde. In het museum ontdek je het dagelijkse leven van monniken in een middeleeuwse abdij aan de hand van unieke archeologische collectiestukken die ter plaatse gevonden werden. Buiten pronkt de ruïne van wat ooit de Duinenabdij was. Ook de Zuid-Abdijmolen is één van de troeven van Ten Duinen. Ben je gebeten door geschiedenis en hou je ervan om een creatief project mee op poten te zetten? Dan is deze stage jou misschien wel op het lijf geschreven.

Tijdens je stage vervoeg je het team van het Abdijmuseum, dat bestaat uit 18 medewerkers. Je werkt nauw samen met de publieksmedewerker die instaat voor de communicatie en de promotie van het museum naar verschillende doelgroepen, maar komt ook vaak in contact met bijvoorbeeld de wetenschappelijke ploeg (archeoloog, mediëvist, collectiebeheerder –en registrator), de directeur en de onthaalmedewerkers. Elke dinsdagvoormiddag is er een teamvergadering waar ook jouw input meer dan welkom is.

Stageopdrachten

Samen met de Publieksmedewerker, start je een mental mapping traject op. Welk gevoel krijgt de bezoeker uit Koksijde, Vlaanderen, Wallonië, het Hoofdstedelijk gewest en de ons omringende landen als die het museum ontdekt? Dat is dé vraag waarop we ons gaan focussen. Het erfgoed van Ten Duinen is waardevol, maar voor wie? Het Abdijmuseumteam brengt met passie een verhaal voor een breed publiek. Naast de vele toeristische bezoekers, hoopt het ook dat de Koksijdenaars en inwoners van de omliggende gemeenten zich thuis voelen in het museum en op de site. Dat ze trots kunnen zijn, want dit erfgoed is ook van hen … Maar we weten dat dit niet altijd het geval is.

Je gaat mee nadenken over de vragen die we gaan stellen binnen dit project. Uiteraard zijn er verschillende methodieken nodig voor verschillende mensen/doelgroepen. Een saaie enquête die tijdrovend is, zal alvast niet werken. Jouw creativiteit is meer dan welkom!

We willen dus weten hoe de bezoeker zich voelt bij het Abdijmuseum. Maar wat we ook willen in kaart brengen, dat zijn de verhalen en herinneringen over het erfgoed van Ten Duinen. Om die te kennen, is er een andere aanpak nodig. Want niet iedereen kan ze vertellen. Het zijn enkel de mensen die het museum vroeger bezochten, mensen die meehielpen met de opgravingen in de 20ste eeuw, inwoners van Koksijde … die we willen polsen naar hun verhalen. Samen met de publieksmedewerker ga je ook onderzoeken hoe je die reacties gaat verzamelen. Het resultaat kan bijvoorbeeld een radiodocumentaire worden, maar evengoed een publicatie of iets anders.

In de zomer van 2017 wil het Abdijmuseum starten met een grote bevraging in het museum en daarbuiten. Hiervoor willen we onder andere verschillende originele modules of bevragingsmethodes creëren in het museum. Jij helpt dus met de voorbereidingen op de grote publieksbevraging tijdens de zomer. Maar ook al met bevragingen naar specifieke doelgroepen toe in de aanloop daarvan. We werken dit samen uit met de erfgoedconsulent van de provincie West-Vlaanderen en het team van FARO.

Het Abdijmuseum evolueert naar een nieuwe opstelling. De huidige opstelling dateert van 2003 en is aan vernieuwing toe! Dit mental mapping-project kan een belangrijke bijdrage vormen bij de voorbereiding en uitwerking van de herinrichting!

Profiel

  • Je bent sociaal en communicatief.
  • Je denkt out of the box en bent creatief.
  • Je hebt voeling met de museumsector.
  • Geschiedenis en archeologie wekken je interesse op.
  • Je kan goed op je eentje werken, maar bent ook een teamspeler.
  • Je hebt een goede pen.

Periode

Data en periode kunnen in overleg worden aangepast.
Flexibiliteit i.v.m. lessenrooster/sollicitaties/andere jobs bespreekbaar.

Aanbod

Tijdens je stage maak je deel uit van een dynamisch museumteam. Omdat het Abdijmuseum ook een gemeentelijk museum is, kom je tegelijk in contact met verschillende gemeentediensten en leer je bij over de organisatiestructuur van de gemeente Koksijde. Jouw creativiteit en eigen inbreng worden sterk geapprecieerd. Je komt in contact met verschillende groepen en organisaties binnen de culturele en sociale sector. Het Abdijmuseum voorziet gepaste begeleiding en feedback. Alle stagiairs van het Abdijmuseum worden naar goede gewoonte aangespoord om zo veel mogelijk activiteiten bij te wonen die georganiseerd worden door het Abdijmuseum.

Tot in het Abdijmuseum?