Onderzoeksseminarie 2016: curatoren van het verleden

Published at 26-09-2016, updated at 02-10-2021.
Language
Sep 25
12:45

Bier met een verleden, honderd jaar oorlog herdacht, culturele hoofdsteden, het geheugen van een gemeenschap, de nacht van de geschiedenis,... Overal wordt het verleden geënsceneerd en nooit gebeurt dat belangeloos. Beleidsmakers, marketeers, cultuurmanagers en erfgoedmakelaars brouwen een verleden met actuele ingrediënten en doelstellingen.

Het Onderzoeksseminarie Pulbieksgeschiedenis kijkt in de keuken van deze historische smaakmakers. Wie zijn hun broodheren? Wat zijn hun recepten? Welk verleden serveren ze? Hoe maken zij geschiedenis? En wie consumeert ze?’ Gewapend met goede raad bedenken studenten zelf een historisch evenement.

Alle lessen zijn gratis toegankelijk voor publiek. Download het programma.


 

 

Programma

Wat is publieksgeschiedenis?

6 oktober (16u) auditorium Thomas, Rommelaere Instituut

Wat is publieksgeschiedenis? Wat is het verschil tussen erfgoed, herinnering en geschiedenis? Welke rol spelen publiekshistorici in dit spanningsveld? Waar ligt de lijn tussen entertainment en geschiedenis? In deze inleiding bakent Bruno De Wever het terrein van publieksgeschiedenis af.

Beroependag voor historici

Vrijdag 14 oktober (10-17u30) Faro. Priemstraat 51 Brussel

Welke toekomst is er voor historici in de cultureel-erfgoedsector? Faro, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, stelt de sector aan je voor en geeft je praktische tips voor stageplaatsen en sollicitaties. Historici vertellen over de ups en downs van hun eigen zoektocht en bieden inspiratie voor jouw toekomstig traject.

Het verleden cureren

20 oktober (16u) auditorium Thomas, Rommelaere Instituut

Welke rol spelen historici in de creatie van een historisch evenement? Hoe vermijd je dat het verleden verkocht wordt aan de hoogste bieder en maak je van een herdenkingsjaar een maatschappelijk relevant, participatief en toekomstgerichte activiteit? Bruno De Wever en Fien Danniau leiden het seminariethema in en bieden een blik achter de schermen achter het wordingsproces van de IPG-projecten 100 jaar Vooruit en UGent 1817-2017.

Geschiedenis als sociaal engagement

27 oktober (16u) auditorium Thomas, Rommelaere Instituut

Wanneer de impact van het verleden op de samenleving groot is, wordt het onvermijdelijk gebruikt om allerlei meningen over de hedendaagse situatie te ventileren. Er is dus een belangrijke rol weggelegd voor sociaal historici om opinie en geschiedenis met elkaar te confronteren. Historici Paule Verbruggen en Piet Creve (AMSAB-ISG) en journaliste Tina De Gendt lichten toe hoe en waarom zij 50 jaar migratie op de Gentse festiviteitenkalender plaatsten.

De sociologie van de curatie

10 november (16u) auditorium Thomas, Rommelaere Instituut

Erfgoedcuratoren zijn makelaars in historische ervaringen. Maar ook hun klanten, museumbezoekers bijvoorbeeld, spelen een actieve rol in hoe het verleden wordt verbeeld. De standpunten van de curator en de bezoeker bepalen de historische ervaring. Meer en meer musea maken die relatieve blik zichtbaar, stelt cultuursocioloog Pascal Gielen (Rijksuniversiteit Groningen) vast.

De praktijk van de curatie

17 november (16u) auditorium Thomas, Rommelaere Instituut

Bij het ontwikkelen van een historische tentoonstelling spelen heel wat factoren en belangen-groepen een rol. Welke inhoudelijke implicaties heeft de politieke, economische of feestelijke context voor een tentoonstelling of boek? Waar leg je je prioriteiten en hoe ga je met conflicten om? Aline Sax (Geheugen Collectief) licht toe hoe je opdrachtgever en publiek tevreden stelt zonder het verleden onrecht te doen.

Een bruikbaar verleden

Woensdag 23 november, (14-19u) STAM Gent

In oktober 2017 viert de UGent 200 jaar bestaan met een herdenkingstentoonstelling in het STAM. Samen met de Vlaamse Geschiedkundige Kring en de curatoren van het STAM speuren we in het studentenverleden naar geschiedenis die praktisch en inhoudelijk inzetbaar is in de tentoonstelling en op de Dag van het Gents Historisch Onderzoek.

Het verleden creëren

1 december (13-19u) Diksmuide

De Dodengang en de Ijzertoren liggen op een granaatworp van elkaar in Diksmuide maar worden gescheiden door een diepe herinneringskloof. Deze plaatsen van herinnering zijn gemaakt en vermaakt door curatoren die het verleden van hun eigen tijd creëerden. Onder de begeleiding van twee ervaren gidsen, Jan Van der Fraenen (Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis) en Bruno De Wever, gaan we op zoek naar tekens en betekenissen.

Curatiestrategiën

8 december (16u) Sint-Pietersabdij Gent

Na honderd jaar heeft de Eerste Wereldoorlog nog steeds gevolgen. Voor het erfgoedlandschap bijvoorbeeld. Geen curator wil de verjaardag en de bijhorende enveloppes met centen aan zich laten voorbijgaan. Maar welke strategie kies je te midden al dat herdenkingsgeweld? Maarten Van Alstein (Vlaams Vredesinstituut) analyseert het Museum aan de IJzer en Bruno De Wever licht de tentoonstelling ‘Oorlog in korte broek 14-18’ in de Sint-Pietersabdij toe.

Showtime

22 december

Studenten presenteren hun eigen historisch evenement voor een jury van ervaren curatoren.