Koloniale erfenissen in de Lage Landen

Published at 08-11-2015, updated at 02-10-2021.
Language
Nov 8
11:00

België en Nederland zijn voormalige koloniserende landen. Voor TAPAS de aanleiding om de erfenis van dit koloniaal verleden te bevragen in een lezingenreeks, tijdens leesgroepen én met een groot debat over Zwarte Piet.

TAPAS (Thinking About the PASt) is een interdisciplinair platform voor reflectie over de hedendaagse omgang met het verleden. In 2015 en 2016 richt TAPAS zijn pijlen op koloniale herinneringen met 'Colonial Legacies in the Low Countries'. Het koloniaal verleden is vandaag immers nog in verschillende vormen aanwezig in de maatschappij. Tevens is het onderwerp van soms verhitte debatten. Reden genoeg dus om een heel breed scala aan thematieken aan te snijden met een debat over Zwarte Piet (1), een lezingenreeks met experten van diverse pluimage (2) en leesgroepen rond telkens één artikel (3). TAPAS verwelkomt iedere geïnteresseerde van harte. De reeks maakt ook deel uit van de UGent Doctoral Schools.

(1) Debat Zwarte Piet (26 november 2015)

Op 26 november wordt de aftrap gegeven met een groot debat over de traditie van Zwarte Piet. Vooral in Nederland veroorzaakt Zwarte Piet heel veel ophef en domineert het debat de kranten, televisieprogramma's en het internet. Maar ook in België sijpelt deze kwestie door.

Wat zijn nu precies de historische wortels van de figuur van Zwarte Piet? Is deze culturele traditie iets onschuldigs of net racistisch? Moet ze verdwijnen of worden aangepast of kan ze gewoon onveranderd worden verdergezet? Wat is de impact van dit gebruik op de hedendaagse samenleving? Hierover gaan vier Belgische en Nederlandse stemmen in debat met elkaar: Rob Belemans (FARO, expert immaterieel erfgoed), Bambi Ceuppens (antropologe KMMA), Arnold-Jan Scheer (journalist, theater- en filmmaker) en Alex Van Stipriaan (professor Caribische Geschiedenis). Moderator is Anton Froeyman (UGent).

26/11 om 19u in auditorium C van de Blandijn (Blandijnberg 2, Gent). 

(2) Lezingenreeks (december 2015 - juni 2016)

(Post)koloniale musea. Het middelbaar onderwijs. Herstelbetalingen. Koloniaal materieel erfgoed. Officiële excuses voor kolonisering. Rechtszaken aangespannen door slachtoffers. Een koloniaal collectief geheugen. Discriminatie in de multiculturele maatschappij.

De publieke manifestaties van de huidige postkoloniale conditie zijn veelzijdig. Deze grote verscheidenheid aan facetten zal door evenveel specialisten ter zake onder de loep worden genomen in de TAPAS-lezingenreeks (zie programma). Niet enkel historici zullen dus hun gading vinden. De lunchlezingen vinden altijd over de middag plaats. Er is telkens ruimte voor discussie en interactie na de lezing van de gastspreker.

Alle lezingen vinden plaats van 12u30 tot 14u00 in het Ufo-gebouw van de Universiteit Gent, zaal 110.003 (Sint-Pietersnieuwstraat 35)

(3) Leesgroepen (december 2015 - juni 2016)

Naast de lezingenreeks organiseert TAPAS ook complementaire leesgroepen. Telkens wordt één artikel besproken en bediscussieerd. De artikels van academici zoals Dipesh Chakrabarty, David Chapell of Ashis Nandy bieden de thematische en theoretische aanknopingspunten voor de leesgroepen zelf, maar ook voor de lezingenreeks.

Slachtofferschap, post-Eurocentrisme, de narratieve constructie van tijd of de spanning tussen historische waarheid en herinnering zijn enkele voorbeelden die de revue zullen passeren (zie programma).

Alle leesgroepen vinden eveneens plaats van 12u30 tot 14u00 in het Ufo-gebouw van de Universiteit Gent, zaal 110.003 (Sint-Pietersnieuwstraat 35)