België en de Tweede Wereldoorlog in Woord en Beeld

Published at 06-05-2015, updated at 02-10-2021.
Language
May 6
10:00

Het Studiecentrum voor Oorlog en Maatschappij en het Instituut voor Publieksgeschiedenis redigeerden op vraag van Knack een geïllustreerd magazine over de Tweede Wereldoorlog dat vanaf 6 mei in de krantenwinkels te koop is. Specialisten Rudi Van Doorslaer, Jan Julia Zurné (CeGeSoMa), Bruno De Wever en Helen Grevers (UGent - IPG) stelden een divers en globaal overzicht samen over de Tweede Wereldoorlog in België volgens de recente stand van het onderzoek.

België in 1940-1945

22 auteurs, specialisten in het onderwerp dat ze onderzochten, behandelen de Tweede Wereldoorlog in 20 thema’s met vooral aandacht voor de ‘gewone’ burger tijdens de bezetting. De talrijke illustraties zijn de vrucht van een intens onderzoek in de archieven en tonen veel onbekende beelden. De thema's die aan bod komen zijn: Inval – koning en regering – bezetter – bestuur – voeding – propaganda – Kerk en geloof – collaboratie – steden en gemeenten – economie, arbeid en exploitatie – Jodenvervolging – verzet – onderwijs – cultuur en ontspanning – repressie en terreur – oorlogsgeweld – Congo – bevrijding – bestraffing - herinnering

Geschiedenis voor publiek

Voor het IPG is de samenwerking met Knack een bijzondere opportuniteit om wetenschappelijk onderzoek op brede schaal te communiceren naar de buitenwereld. Een zeer rijk geïllustreerde publicatie met een oplage van 30.000 exemplaren is iets waar in academische milieus meestal slechts van gedroomd kan worden. Dat de magazines ook via het ‘Knack op school’-project worden verspreid in het onderwijs, is van bijkomende meerwaarde. Historia Tweede Wereldoorlog kost 14,95 euro en is te koop bij alle dagbladhandelaars die ook Knack verkopen en in de persafdeling van alle Standaard boekhandels.