Ontdek de nieuwe app van Museum Dr. Guislain

Published at 09-02-2018, updated at 02-10-2021.
Language
Feb 9
10:30

Hoe kan geschiedenis verteld en beleefd worden aan de hand van een app? Het IPG heeft in samenwerking met de Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie en het Museum Dr. Guislain een historische app ontwikkeld. Guislain/Guislain leidt je door de geschiedenis van de Gentse psychiatrie aan de hand van de negentiende-eeuwse psychiater Joseph Guislain. Op de site van het Museum Dr.  Guislain navigeert de app je langs een wandelparcours dat je laat kennismaken met de psychiatrische praktijken die er in de negentiende en twintigste eeuw plaatsvonden. Wie waren de patiënten en hoe evolueerde hun behandeling? Wat was de rol van de Broeders van Liefde? Hoe verwetenschappelijkte de psychiatrische praktijk zich met de opkomst van de shocktherapieën en de doorbraak van psychofarmaca na de Tweede Wereldoorlog? Waarom beschikte het Guislaininstituut over een kapel, een boerderij en een watertoren? Hoe komt het dat pas vanaf de jaren 1980 vrouwen werden toegelaten? En waarom heeft het oude ziekenhuis een museumfunctie gekregen? Met beelden, verhalen, een tijdlijn en een tour gidst de app je doorheen de geschiedenis van de Gentse psychiatrie.

Praktisch

De app Guislain/Guislain is verkrijgbaar via Google Play en App Store en is bestemd voor iPad of Androidtablet. Je kan hem gratis downloaden en bekijken. Het gedeelte van het wandelparcours is beveiligd met een code, die je kan ontvangen aan de balie van het Museum Dr. Guislain. Voor verdere inlichtingen en voor groepen die met een gids het wandelparcours willen verkennen: info@museumdrguislain.be of +32 (0)9 216 35 95.

Feestelijke lancering

Op woensdag 24 januari 2018 lanceerde het Museum Dr. Guislain de app. De bezoekers konden de app meteen zelf uittesten en luisteren naar bijdragen van Rik Van de Walle, rector van de UGent, Patrick Allegaert, artistiek adviseur van het Museum Dr. Guislain, en UGent-historica Gita Deneckere. 

© UGent, foto Hilde Christiaens                                                      © UGent, foto Hilde Christiaens