10 digitale tijdlijnen

Gepubliceerd op 29-05-2012, laatst bijgewerkt op 02-10-2021.
Taal
Trefwoorden (blogbericht, project)
May 29
10:00
(Read this post in English)

Door: Fien Danniau

Er schuilt een tijdreiziger in elk van ons

De digitale revolutie brengt ons allerlei leuke tools die het presenteren, onderwijzen en onderzoeken van geschiedenis vergemakkelijken. Interactieve digitale tijdlijnen behoren tot mijn favorieten. De meerwaarde op hun analoge variant is voor de hand liggend: je kunt tekst in- en uitklappen, tijd in- en uitzoomen, afbeeldingen en video toevoegen, samenwerken, delen, enz. We testten en vergeleken tien tijdlijntoepassingen op het web en verbaasden ons over het aantal verschillende opties én de impact die ze hebben op hun bruikbaarheid voor je historisch project in de klas of in het museum, voor je organisatie of je onderzoek... Bij de onderstaande recensie maakten we ook een handige vergelijkingstabel /Digital Timelines - comparison matrix.

Tiki-Toki

Mocht het onze bedoeling zijn een rangorde voor de door ons geteste tijdlijnen te maken, zou Tiki Toki bovenaan staan. Het responsive [1]design – dat overigens volledig te personaliseren is – is indrukwekkend maar niet het enige selling point. Per gebeurtenis of periode kun je gemakkelijk meerdere afbeeldingen, video’s en links toevoegen en het tekstvak laat html toe. Toevoegen van media kan voorlopig niet via upload van je computer maar enkel via remote connections [2]. Een belangrijke optie is het aanmaken van categorieën voor je gebeurtenissen. Je kun bijvoorbeeld economische, culturele, sociale en politieke gebeurtenissen elk een ander kleur geven en die in parallelle banden presenteren. Deze thematisering voegt een voor historici erg belangrijke dimensie toe. Filteren op de categorieën is jammer genoeg niet mogelijk. Evenmin is het mogelijk teksten te doorzoeken. Die opties zouden wel op de roadmap van de ontwikkelaars staan. Je kunt de tijdlijn uiteraard embedden[3], maar niet delen via sociale media. Voor de Tiki-Toki-tijdlijn is dat eigenlijk geen nadeel. Het houdt de presentatie strak en leidt minder af in klas- of tentoonstellingsverband. Alleen die naam is zo onnozel...

Timeglider

Timeglider laat als een van de weinige tijdlijnen wel toe om tekst en thema’s te doorzoeken. Je kunt het gewicht van bepaalde gebeurtenissen visualiseren door ze hoger of lager, groter of kleiner te zetten: een interessante maar tijdrovende optie. Het design van Timeglider is zeer eenvoudig en niet te personaliseren. Je kunt slechts één afbeelding per gebeurtenis toevoegen. De pop-up van de gebeurtenis verdwijnt niet automatisch als je een volgend item opent waardoor je zicht op de tijdlijn snel belemmerd wordt door openstaande venstertjes. Een ander nadeel is dat Timeglider enkel in het Engels wordt aangeboden. Wel goed is dat je net zoals bij Tiki-Toki gegevens in bulk via CSV kunt importeren en exporteren.

Open source

Het SIMILE-project van MIT ontwikkelt open source [4] tools om allerlei digitale data te verwerken en visualiseren. Een van hun widgets die je kunt integreren in je eigen website en/of kunt koppelen aan andere applicaties, is de SIMILE-timeline. Het staat buiten kijf dat er geniale, intelligente en ingewikkelde tijdlijnen kunnen gemaakt worden dankzij SIMILE (Geodia, viewshare). In tegenstelling tot de andere toepassingen in dit overzicht, kun je niet gewoon een account aanmaken en beginnen. Het vraagt wat opzetwerk. Dat kan eenvoudig via een Google spreadsheet maar ook gecompliceerder via JSON.

Het staat buiten kijf dat er geniale, intelligente en ingewikkelde tijdlijnen kunnen gemaakt worden dankzij SIMILE.

Een interessante variant vinden wij die versie die de gebruiker toelaat verschillende zoekacties te combineren en resultaten te markeren. Het design van de SIMILE-tijdlijn is zeer eenvoudig en enkel via codewerk te personaliseren. Dat kan een voordeel zijn als je de tijdlijn gebruikt als ontsluitings- of onderzoekstool: het ontwerp leidt immers niet af en je verliest er geen tijd mee.

Een nieuwe open source tool die we in de gaten houden is Timeline JS van Knight News Innovation Lab. Het principe is gelijkaardig: je importeert data van een spreadsheet (of JSON) of van andere databronnen (twitter, YouTube, GoogleMaps, Vimeo). Maar het ziet er wat beter uit dan SIMILE en de website biedt een embed generator: je hoeft enkel de url van je google spreadsheet in te geven en je krijgt de code die je in je website kunt plakken. Timeline JS toont enkele voorbeelden van tijdlijnen gemaakt door gebruikers en hoewel het beweert zeer gesofisticeerde exemplaren te kunnen produceren, staan er nog geen in hun galerij.

Timeline communities

Verschillende tijdlijn-toepassingen proberen een doorzoekbaar repertorium van tijdlijnen en een bijhorende gemeenschap op te bouwen. Timerime is er zo een en kan interessant zijn als je zelf een hele reeks van tijdlijnen wil maken en aanbieden. Het is de enige applicatie waar de uitgebreide informatie over een event niet in pop-upvenster maar onder de tijdlijn verschijnt. Dat biedt veel mogelijkheden voor de html-tekstopmaak en het mediagebruik bij je gebeurtenis. Timerime biedt allerlei pakketten aan voor bedrijven en scholen en het is mogelijk de applicatie te integreren in je elektronische leeromgeving. Belangrijk nadeel is dat je geen gebeurtenissen vóór Christus kunt toevoegen. Timetoast kan dat evenmin en is samen met xtimeline de minst interessante uit het rijtje. Inhoudelijk plat, verwarrend in gebruik en vooral gekmakend traag.

Timelines 2.0

En dan zijn er de tijdlijnen die zich focussen op het importeren en weergeven van sociale media. Dipity trekt informatie binnen op basis van zoekopdrachten in GoogleNews, Youtube, Flickr, Twitter, Rss, blogs, Last FM, Delicious enz. Je kunt de tijdlijn dus gebruiken om actuele informatie op het web te monitoren en de (digitale en virtuele) activiteiten van je organisatie te verzamelen en presenteren. Het lijkt ons een handige tool om je eigen informatiestroom te beheersen maar ook om je collega’s of leden die door de digitale bomen het bos niet meer zien een tool te geven die voor hen het nieuws in beeld brengt.

een handige tool om je eigen informatiestroom te beheersen

Dat is niet mogelijk met de applicatie van Memolane die enkel je persoonlijke geschiedenis in beeld brengt. ‘Rediscover your greatest memories’ is de baseline en daar houdt het ook echt mee op. Sinds facebook zelf een tijdlijn heeft geïntegreerd, lijkt de toekomst van Memolane ons wat onzeker.

Beedocs: a one trick pony

Voor mac-gebruikers tovert deze lijst als laatste BeeDocs Timeline uit de hoed. De video met bewegende 3D-tijdlijnen die je met de app en software kunt exporteren lokken steevast een ‘waaw’ uit van je publiek. Je kunt de tijdlijnen – al dan niet met alfa-kanaal [5] - in sequenties exporteren naar Keynote (de powerpoint van apple) om ze te verwerken in impressionante presentaties. Maar daarmee is alles wel gezegd. Beedocs is enkel interessant om tijd te presenteren. Ze zijn niet interactief, de online publicatie is beperkt en de bugs in de software zijn vervelend.

Conclusie?

  • Onze tijdlijn-matrix zet alle opties van de tijdlijnen nog eens op een rij (pdf/jpg).
  • Bij het kiezen van een tijdlijn is het belangrijk voor ogen te houden wat de applicatie voor jouw project moet kunnen doen: wil je geschiedenis documenteren, reconstrueren, presenteren, analyseren of bestuderen?
  • Er is een delicaat evenwicht tussen features, complexiteit, design en gebruiksgemak die elk voor zich moet afwegen. Wat werkt in een tentoonstelling, kan nutteloos zijn in de klas.
  • Knap design werkt stimulerend en heeft een educatieve waarde, maar kan ook afleiden.
  • Laat je niet afschrikken door betalende versies. De kostprijs van een Pro Account is al bij al vergelijkbaar met dat van een boek en met de extra opties ben je niet bedrogen.

 

Fien Danniau
(Aan het IPG loopt momenteel een onderwijsinnovatieproject rond digitale tijdlijnen)

Ken je andere online tijdlijntoepassingen?
Mail ze door naar fien.danniau@ugent.be en dan nemen we ze op in het lijstje.


[1] Websites gemaakt met responsive design passen hun inhoud en presentatie automatisch aan aan het formaat van je scherm, of dat nu van een computer, laptop, smartphone of tablet is.
[2]Via remote url kun je media die gelijk waar op het internet staan via hun url toevoegen aan je eigen webpagina. Wil je je eigen foto’s gebruiken, dan moet je die al ergens op het net geüpload hebben. Op de website van je organisatie of op flickr bijvoorbeeld.
[3]Embedden of insluiten betekent dat je op een pagina van je eigen website een 'venster' aanbiedt dat rechtstreeks uitkijkt op een filmpje, een tijdlijn, een slideshare... dat op een andere website gehost wordt. Het Youtube filmpje verder op deze pagina is embedded.
[4] Software, widgets, content management systems, ... zijn open source als de programma-code vrij en gratis beschikbaar is en mag hergebruikt worden.
[5] Het alfa kanaal is een onderdeel van een digitale afbeelding of film waardoor deze (gedeeltelijk) doorschijnend kan weergegeven worden. De beedocs-3D-films kunnen worden geëxporteerd met een transparante achtergrond (in plaats van een witte, grijze of zwarte) zodat je ze kunt samenvoegen met een andere film of afbeelding.