District Borgerhout

Stageplaats

Stagementor: Inne Peeters, Inne.Peeters@antwerpen.be
Moorkensplein 1, 2140 Borgerhout
https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-borgerhout/cultuur-3/cultuurantenne-borgerhout

 

District Borgerhout in Antwerpen is een aangename plek om te wonen en werken! Ook deelname aan een fijne en gevarieerde vrijetijd is makkelijk dankzij heel wat gratis aanbod voor jeugd, senioren, cultuur- en sportliefhebbers, mede vormgegeven door het team vrije tijd van het district. Cultuur & erfgoed zijn zaken waar we graag aandacht voor hebben.

Belangrijke kanttekening; onze werking bij team vrije tijd/cultuur bestaat uit heel wat uiteenlopende districtstaken en -projecten. Geenszins zijn we zelf erfgoedexperten, maar gelukkig bestaat er zowel lokaal als bovenlokaal veel kennis. Een student die goesting heeft om zich vast te bijten in een bovenstaand project is heel erg welkom én zou zo een grote impact hebben op een lokale erfgoedwerking in een superdivers district! Ah, en je komt in de mooiste bureau van het land terecht ☺ 

 

Stageopdrachten

Littekens van Borgerhout

De lokale erfgoedwerking focust op (on)zichtbaar gevoelig erfgoed, de ‘Littekens van Borgerhout’. Via historische kennis en publieksactiviteiten werken we aan bewustwording van inwoners, daarnaast stimuleren we dialoog (en verbinding) én verzamelen we waar mogelijk ook inspraak rond de toekomst van dit erfgoed. Neem alvast eens een kijkje op www.borgerhoutbewaart.be.

Zo werkten we de afgelopen twee jaar rond lokale verwijzingen naar het koloniaal verleden, waarbij nog enkele zaken verder uitgewerkt moeten worden, zoals een educatief aanbod en informatie in het straatbeeld. Vanaf najaar 2023 komt daar het thema WO II bij, onder meer de vele deportaties van joodse, Borgerhoutse gezinnen.

De werking rond WO II moet nog vormgegeven worden, dus erfgoed-avonturiers (stage bachelor of master) zijn heel welkom! Je zou ook nauw samenwerken met een geëngageerde groep buurtbewoners die de geschiedenis van hun eigen wijk onder de loep neemt en ook al verschillende struikelstenen liet plaatsen.

Belangrijke kanttekening; de werking van ons team vrije tijd/cultuur bestaat uit heel wat uiteenlopende districtstaken en -projecten. We zijn zelf geen erfgoedexperten, maar gelukkig bestaat er zowel lokaal als bovenlokaal veel kennis. Een student die goesting heeft om zich vast te bijten in bovenstaande projecten is heel erg welkom én zou zo een grote impact hebben op een lokale erfgoedwerking in een superdivers district.

Contactpersoon: Inne Peeters / cultuurantenne.borgerhout@antwerpen.be / 03 338 18 14

De lokale erfgoedwerking focust op (on)zichtbaar gevoelig erfgoed, de ‘Littekens van Borgerhout’. Doelen zijn: inwoners bewust maken via historische kennis en publieksactiviteiten, zo de dialoog (en verbinding) stimuleren én ook inspraak verzamelen rond de toekomst van dit erfgoed. Zo werkten we de afgelopen twee jaar rond koloniaal erfgoed en focussen we vanaf 2023 op WO II, waaronder de vele deportaties van joodse, Borgerhoutse gezinnen. We bundelen alle kennis en aanbod op www.borgerhoutbewaart.be De werking rond WO II moet nog vormgegeven worden, dus erfgoed-avonturiers (stage bachelor of master) zijn heel welkom!

Daarnaast wordt er een publieksproduct uitgewerkt voor de begraafplaats Silsburg: dit is de mooie, Borgerhoutse begraafplaats op grondgebied van Deurne. We willen deze plek bekender maken door een aanbod te creëren voor oude & nieuwe bezoekers. We plaatsten reeds poëzie op de nieuwe sokkels voor asurnen en op 1 november 2023 willen we een wandeling lanceren die focust op (minder) bekende bewoners van de begraafplaats. Ook hier ligt nog veel werk voor een stagiair publieksgeschiedenis!

Tot slot is er De Bode van Borgerhout: dit luisterverhaal is een speelse manier om ons mooie districtshuis te ontdekken. Met de eigen smartphone of een geleende tablet in de hand wandel je zelf rond en ervaar je de rijke geschiedenis aan de hand van leuke verhalen. Echter willen we dit aanbod nog uitbreiden en meer groepen bereiken, lokale verenigingen maar ook lagere school klasjes. Voor hen is dit een uitgelezen kans om een ‘museum’ om de hoek te bezoeken en bij te leren over hun districtshuis (zowel over het culturele erfgoed als de democratie/besluitvorming). Het vormgeven van een dynamische educatieve activiteit – samen met een gids/verteller – zou een taak zijn, naast communicatie en evt. een betere implementatie van de Erfgoedapp.

Cultuur & erfgoed zijn zaken waar we graag aandacht voor hebben. Vanuit het erfgoedgegeven hebben we drie projecten in de aanbieding voor studenten publieksgeschiedenis (bachelor of master);

De Bode van Borgerhout

Dit luisterverhaal is een speelse manier om ons mooie districtshuis (zie foto) te ontdekken. Met de eigen smartphone of een geleende tablet in de hand wandel je zelf rond en ervaar je de rijke geschiedenis aan de hand van leuke verhalen. Echter willen we dit aanbod nog uitbreiden en meer groepen bereiken, lokale verenigingen maar ook lagere school klasjes. Voor hen is dit een uitgelezen kans om een ‘museum’ om de hoek te bezoeken en bij te leren over hun districtshuis (zowel over het culturele erfgoed als over de democratie/besluitvorming). Het vormgeven van een dynamische educatieve activiteit – samen met een gids/verteller – zou een kerntaak zijn, naast communicatie en evt. een betere implementatie van de Erfgoedapp. Timing: 1e of 2e semester.

Littekens van Borgerhout

Deze legislatuur focussen we op de zichtbare en minder zichtbare littekens van ons district, zijnde gevoelig erfgoed zoals koloniale sporen, WO II (V-bommen, Jodendeportaties, slachtoffers van Den Bougie...). Dit om onze bewoners bewust te maken hiervan en hen te stimuleren erover in dialoog te gaan of zelfs om ermee aan de slag te gaan. Het gaat om langer lopende & participatieve trajecten, de uitkomst is vaak nog onduidelijk. Van najaar 2021 tot zomer 2022 werken we als eerste rond koloniale littekens. Vanaf najaar 2022 focussen we op WO II en voornamelijk in het stukje Borgerhout extra-muros. Timing: 1e of 2e semester. Dit is een eerder experimenteel project dus enkel voor erfgoed-avonturiers!  

Erfgoedwandeling op Silsburg

Silsburg is de Borgerhoutse begraafplaats op Deurnes grondgebied. We willen deze plek bekender en mooier maken door een aanbod te creëren voor oude & nieuwe bezoekers. Dit jaar plaatsen we poëzie op de nieuwe sokkels voor asurnen en op 2 november 2022 willen we een wandeling lanceren die focust op (minder) bekende bewoners van de begraafplaats. Dit moet nog van A-Z uitgewerkt worden. Timing: 2e semester.    

Belangrijke kanttekening; onze werking bij team vrije tijd/cultuur bestaat uit heel wat uiteenlopende districtstaken en -projecten. Geenszins zijn we zelf erfgoedexperten, maar gelukkig bestaat er zowel lokaal als bovenlokaal veel kennis. Een student die goesting heeft om zich vast te bijten in een bovenstaand project is heel erg welkom én zou zo een grote impact hebben op een lokale erfgoedwerking in een superdivers district! Ah, en je komt in de mooiste bureau van het land terecht ☺

Stage 1: Oorlogsmigranten

Ook de cultuurantenne herdenkt in 2018 100 jaar einde van de Grote Oorlog. In de periode september tot en met november 2018 brengen we een gevuld programma. We willen hierbij aandacht schenken aan een minder bekend thema: oorlogsmigranten van over heel de wereld. Het onderwerp is niet zomaar gekozen. In het district Borgerhout leven meer dan 150 verschillende nationaliteiten samen. En voor veel Borgerhoutenaren is het een niet bekend gegeven dat ook toen al veel culturen naar hier zijn gekomen om mee te strijden. Daarnaast willen we een hedendaagse link leggen, namelijk het verhaal van vluchtelingen - tijdens de Grote Oorlog en nu aangezien heel wat vluchtelingen de laatste jaren in Borgerhout zijn beland. We voorzien een scholenaanbod dat ook mooi de link legt met WOI en de hedendaagse (samenlevings)problemen.

Een expert publieksgeschiedenis in huis halen zou voor ons dus een geweldige kans zijn om dit project verder uit te diepen. In september willen we namelijk naar buiten komen met een sterk programma en een uitgebreide website. Thema’s die aan bod komen zijn:

  •  Borgerhout in de Grote Oorlog
  •  Oorlogsmigranten tijdens de Grote Oorlog
  •  Vluchtelingen tijdens de Grote Oorlog en nu

We willen de Borgerhoutenaar hun geschiedenis bijbrengen.

Om duidelijk te zijn: wij zijn geen historische instelling. De doelstelling observatie is dus minder aan de orde. Wij zijn eerder doeners. Wat wil zeggen dat het participatieve luik hier primeert: onderzoek en de hertaling naar een breed publiek (Grote Oorlog in Borgerhout), meewerken aan het programma of een deel hiervan, vergaderingen bijwonen, publieksgerichte teksten schrijven (voor de website), netwerking met professionele en niet-professionele erfgoedpartners (Heemkundige Kring Borgerhout, Vredescentruum,...), contact/communicatie met/naar publiek...

Kortom; wij zoeken een frisse geest met veel goesting om in Borgerhout aan de slag te gaan met een voorliefde voor Wereldoorlog I. Iemand met veel ondernemingszin en een vlotte pen. Iemand die gemakkelijk contacten legt en die ook onderhoudt. Iemand met creatieve ideeën en de daadkracht om deze uit te voeren. Als jij je hierin herkent, ontvangen we je met open armen in ons fijne district in het tweede semester. De exacte stageperiode(s) bepalen we in onderling overleg.

Stage 2: De Reuzenexpo

Om de reuzencultuur meer uit te lichten en de reuzenstoet extra in de verf te zetten, werd besloten om in september 2018 een reuzenexpo te houden. De reuzenexpo zal een bovenlokaal karakter krijgen om niet alleen de Borgerhoutenaren te betrekken, maar ze zal bovendien op Belgisch niveau en internationaal niveau uitgewerkt worden. De expo zal om een creatieve en interactieve manier worden uitgewerkt aan de hand van verhalen en legendes, beeldmateriaal dat vanuit het veld wordt verzameld.

Om de reuzenexpo te organiseren zijn we op zoek naar een stagiair die zijn/haar steentje kan bijdragen. De stagiair zal opgeleid worden en geïnformeerd worden over de organisatie. Dit zal gebeuren aan de hand van een kijkstage. Nadien wordt er een duidelijk takenpakket vooropgesteld waaraan de stagiair kan werken, dit kan bestaan uit volgende opdrachten:

  • Nadenken over concepten tentoonstelling
  • Verhalen (adhv interviews), beeldmateriaal voor de tentoonstelling verzamelen.
  • Nationale en internationale geschiedenis omtrent Reuzen verzamelen
  • Fotomateriaal uit archieven catalogeren, scannen
  • Bundelen van materiaal
  • Vergaderingen van de VZW bijwonen
  • Subsidiedossiers mee uitwerken
  • ...

Wij beogen een vruchtbare samenwerking die zowel voor de stagiair nuttig en interessant kan zijn, als de organisatie versterkt.

Borgerhout kent heel wat lokaal erfgoed, waaronder de Reuskens. Maar vanuit de cultuurantenne focussen we in 2016 en 2017 op culinair erfgoed, onder de noemer Borgerhout Bewaart. Tijdens Erfgoeddag (april) en Week van de Smaak (november) brengen we zoveel mogelijk mensen samen om te genieten van culinaire erfgoedactiviteiten, zoals de foodarcheoloog of een culinaire cinema. Ook trachten we smakelijke verhalen, ambachten, recepten… te verzamelen, zodat zo weinig mogelijk verloren gaat voor toekomstige generaties.

Dit laatste aspect wordt momenteel nog onderbelicht. Een expert publieksgeschiedenis in huis halen zou voor ons dus een geweldige kans zijn. Als afsluit van dit tweejarig project (tijdens WVDS in november 2017) willen we ook op de proppen komen met een fijn eindproduct. Wat dat juist moet zijn (een boek, website, documentaire…) staat nog helemaal vrij. Zolang de Borgerhoutenaar maar een mooie herinnering heeft aan het culinaire verleden van haar district. Iets om fier op te zijn.

Om duidelijk te zijn: wij zijn geen historische instelling. De doelstelling observatie lijkt me dus minder aan de orde. Wij zijn eerder doeners. Wat wil zeggen dat het participatieve luik hier primeert: onderzoek en de hertaling naar een breed publiek (culinair erfgoed in Borgerhout), meewerken aan een eindproduct (in overleg te bepalen), vergaderingen bijwonen, publieksgerichte teksten schrijven (voor de website Borgerhout Bewaart), netwerking met professionele en niet-professionele erfgoedpartners, contact/communicatie met/naar publiek… 

Kortom; wij zoeken een frisse geest met veel goesting om in Borgerhout aan de slag te gaan. Iemand met veel ondernemingszin en een vlotte pen. Iemand die gemakkelijk contacten legt en die ook onderhoudt. Iemand met creatieve ideeën en de daadkracht om deze uit te voeren. Als jij je hierin herkent, ontvangen we je met open armen in ons fijne district. De exacte stageperiode(s) bepalen we in onderling overleg.